Delphi - Form másolása vágólapra

forráskód letöltése
Hasznos segédeszköz lehet például egy program dokumentációjának készítésekor egy olyan rutin, amely az egyes Form-okat a vágólapra másolja BMP-ként. Ezek után ezt a BMP-t tetszőleges alkalmazásba beilleszthetjük, mint a dokumentáció részét. Hasznos segédeszköz lehet például egy program dokumentációjának készítésekor egy olyan rutin, amely az egyes Form-okat a vágólapra másolja BMP-ként. Ezek után ezt a BMP-t tetszőleges alkalmazásba beilleszthetjük, mint a dokumentáció részét.

Mellékelt példában azt mutatjuk be, hogy miként oldható meg ez a másolás egyszerűen.

Első lépésként létre kell hoznunk egy BMP képet, amelyre átmenetileg másolni fogunk. Ezt a TBitmap osztályból egyszerűen megtehetjük. Ezután ennek a képnek a méretét beállítjuk az adott Form méretére, majd a CopyRect függvénnyel elvégezzük a másolást.

Ha ez is megvan, akkor már csak egy lépés marad hátra: ezt a képet át kell tennünk a vágólapra. Mivel minden programban adott egy Clipboard nevű TClipboard típusú változónk, ha hivatkozunk a Clipbrd unit-ra, így az Assign eljárással a kép átvitele könnyedén megoldható.

A vágólap tartalmát legegyszerűbben úgy ellenőrizheti le a másolás elvégzése után, hogy elindít valamilyen grafikus programot és ott beilleszti a vágólapon lévő képet.