Delphi - Start menü gombjának eltüntetése

forráskód letöltése
Ha szeretnénk megviccelni munkatársunkat, akkor ez a példaprogram kiváló alapot szolgáltathat hozzá, ugyanis segítségével eltüntethetjük a Windows tálcáján lévő Start menü nyomógombját, mely mindaddig nem is jelenik meg, míg nem engedélyezzük újra. Ha szeretnénk megviccelni munkatársunkat, akkor ez a példaprogram kiváló alapot szolgáltathat hozzá, ugyanis segítségével eltüntethetjük a Windows tálcáján lévő Start menü nyomógombját, mely mindaddig nem is jelenik meg, míg nem engedélyezzük újra.

Hogy ezt megtehessük, először meg kell szereznünk a Windows tálcájának az ablak azonosítóját (HWND). Ezt az értéket FindWindow függvény fogja szolgáltatni. Ha ez megvan, akkor egy ciklusban addig folytatjuk a gyerek ablakok azonosítójának a lekérdezését, amíg nem találunk egy BUTTON osztályú vezérlőt. Mivel a tálcán csak ez az egy ilyen típus található, így biztosak lehetünk benne, hogy ez a Start gomb.

Miután rátaláltunk erre, a ShowWindow függvénnyel eltüntethetjük illetve megjeleníthetjük ezt a gombot, attól függően, hogy a SpeedButton nyomógombunk le van-e nyomva, vagy sem.

Mikor ezt a gombot keressük, akkor első lépésben a GetWindow függvénynél a GW_CHILD konstanst használjuk az első objektum azonosítójának a lekérdezésére, majd a cikluson belül a GW_HWNDNEXT konstanst megadva, mindig a következő elem azonosítóját fogjuk visszakapni.