Delphi - DBChart komponens felhasználása

DBChart 1. rész

forráskód letöltése
A Delphi Data Controls palettáján találhatunk egy TDBChart típusú komponenst, amellyel grafikonokat, diagramokat tudunk viszonylag egyszerűen, és nagyon jól konfigurálhatóan megjeleníteni egy Form-on. Most induló cikksorozatunkban ennek a komponensnek a használatát mutatjuk be. Ha valaki készített már Excel-ben grafikonokat, akkor megszokhatta, hogy szinte mindent a saját igényeinek megfelelően tudott beállítani, a grafikon szinte minden tulajdonságát módosítani lehetett. A TDBChart komponens segítségével szintén tetszőleges kinézetű grafikont tudunk megjeleníteni, ami megfelelő beállítások mellett a legnagyobb igényeket is kielégíti.

A cikksorozat első részében azt vizsgáljuk meg, hogy miként tudjuk egy TTable tetszőleges mezőjének adatait megjeleníteni egy ilyen grafikonban. Ha végignézzük a nem kevés property-t, akkor találunk egy SeriesList nevűt. Ha megnyitjuk a property szerkesztőjét, akkor egy olyan ablak jelenik meg, melyen keresztül a grafikon szinte összes tulajdonságát be tudjuk állítani. Az ablakban két fő lap található: az első a Chart, a második a Series. A Chart lapon találhatók a grafikon egészére jellemző tulajdonságok beállításai, míg a Series lapon a kiválasztott adatsorozat tulajdonságai. A cikksorozatban ezeket mind egytől-egyig végignézzük, de most egyelőre maradjunk a Chart lapon belül a Series tulajdonságoknál. Az Add gombbal vegyünk fel egy új sorozatot, majd a megjelenő ablakban válasszuk ki a grafikon típusát. A Title gombbal új nevet adhatunk a sorozatnak, a Clone gombbal pedig létrehozhatunk egy új sorozatot ugyanilyen tulajdonságokkal. Ha meg szeretnénk változtatni a grafikon típusát, akkor kattintsunk a Change gombra. A grafikon típusa mindig csak a kiválasztott sorozatra vonatkozik, tehát egyszerre akár többféle grafikont is meg tudunk jeleníteni. Így pillanatok alatt tudunk teljesen átláthatatlan grafikont készíteni.
Ha felvettük az új sorozatot, akkor menjünk át a Series főlapra, ezen belül is a DataSource lapra. Ha több sorozatunk is van, akkor a legördülő listából válasszuk ki azt, amelyiknek az adatait módosítani szeretnénk.
Tehát ha minden jól ment, akkor a Data Source lapot látjuk. A legördülő listából válasszuk ki a Dataset opciót. A Dataset listából válasszuk ki azt a komponenst, melynek adatait látni szeretnénk a grafikonban. A Labels listában állítsuk be azt az adatbázis mezőt, melyben az értékekhez tartozó feliratok vannak tárolva, majd a Bar listában adjuk meg azt a mezőt, amelyben a grafikonban ábrázolandó adatok vannak. Ha dátum/idő mezőt szeretnénk ábrázolni, akkor a Date Time kapcsolót be kell kapcsolni! Ha az X mezőt is beállítjuk, akkor a megadott mező értékének megfelelő helyen fognak az X tengelyen megjelenni az adatok.

Ha elvégeztük a beállításokat, akkor a Close gombbal zárjuk be az ablakot. Ha minden beállítás megfelelő, akkor a grafikonban megjelennek az adatok.

TDBChart komponens cikksorozat