Delphi - TBatchMove komponens

TBatchMove 1. rész

forráskód letöltése
A TBatchMove komponenst bemutató cikksorozatunk első részében a komponens legalapvetőbb tulajdonságaival ismerkedünk meg.

Megtudhatjuk, hogy hogyan tudunk egy tetszőleges típusú és mező szerkezetű adatbázist lemásolni, mintegy biztonsági másolat készítéseként.

Mielőtt azonban bárkiben felmerülne a gondolat, hogy ezt egy egyszerű állomány másolással is el tudnánk végezni, megnyugtatunk mindenkit, hogy mire a cikksorozat végére érünk belátható lesz, hogy ez a komponens többet tud egy egyszerű másolásnál. A TBatchMove komponenst bemutató cikksorozatunk első részében a komponens legalapvetőbb tulajdonságaival ismerkedünk meg.

Megtudhatjuk, hogy hogyan tudunk egy tetszőleges típusú és mező szerkezetű adatbázist lemásolni, mintegy biztonsági másolat készítéseként.

Mielőtt azonban bárkiben felmerülne a gondolat, hogy ezt egy egyszerű állomány másolással is el tudnánk végezni, megnyugtatunk mindenkit, hogy mire a cikksorozat végére érünk belátható lesz, hogy ez a komponens többet tud egy egyszerű másolásnál.

Első lépésként szükségünk van egy TTable komponensre, melyet egy meglévő adatbázishoz kapcsolunk. Másodszor kell még egy TTable komponens, amely a még nem létező adatbázis adatait tartalmazza, egész pontosan csak a nevét, mivel más adatra most nincs szükség. Tehát a TableName property-be írjunk be egy tetszőleges nevet, amit a másolat adatbázisnak szeretnénk adni.

Mivel a cikk a TBatchMove komponensről szól, így egy ilyenre is mindenképpen szükség lesz. Ennek a komponensnek három olyan property-e van, ami a leglényegesebb.
A Source property-ben kell megadnunk azt az adatforrást, jelen esetben a Table1 komponenst, amelyből venni kell az adatokat a másolás folyamán.
A Destination property-ben pedig a cél táblát kell megadnunk, ez most a Table2 lesz. Végső lépésként már csak a műveletet kell kiválasztani, ezt pedig a Mode property-nél tehetjük meg. Válasszuk a batCopy konstanst, ami arra utasítja a komponenst, hogy hozzon létre egy teljesen azonos szerkezetű adatbázist a Source-ben megadott alapján és másolja át az ott található rekordokat.

Ha mindezzel megvagyunk, akkor már csak egy teendőnk van: valamilyen esemény bekövetkeztekor, mikor a másolást el akarjuk végezni meg kell hívnunk a TBatchMove komponens Execute eljárását, amely elvégzi a beállított műveletet.

A mellékelt példaprogramban ezek után megnyitjuk a Table2-t is, hogy látható legyen az eredmény a DBGrid2 komponensben.

TBatchMove cikksorozat