Delphi - Program bezárása egy másik alkalmazásból

forráskód letöltése
Ha elindítottunk programból egy alkalmazást és valamilyen okból kifolyólag szeretnénk azt leállítani mielőtt befejezi futását, akkor ezt egyszerűen megtehetjük. Ha elindítottunk programból egy alkalmazást és valamilyen okból kifolyólag szeretnénk azt leállítani mielőtt befejezi futását, akkor ezt egyszerűen megtehetjük.

Mindehhez csak annyi információra van szükségünk, hogy ismerjük a bezárandó alkalmazás fő ablakának (MainForm) fejléc szövegét (Caption).

Mellékelt példaprogram egy Notepad alkalmazást zár be, ezért mielőtt futtatja azt, kattintson a mellékelt 1.txt állományra, hogy legyen futó Notepad program, amit bezárhatunk.

Ha Önnél nem angol nyelvű a Windows, akkor annyiban módosítania kell a példaprogram Edit1 komponens szövegét, hogy megnézi a 1.txt indítása után, hogy mi lesz az ablak fejléc szövege.

A bezárás két lépésből áll. Először FindWindow függvénnyel meg kell kérdeznünk a Windows-tól a Notepad program azonosítóját, majd a PostMessage függvénnyel kell küldenünk egy WM_QUIT üzenetet, amely arra utasítja az adott programot, hogy fejezze be futását.