Delphi - TIBRestoreService komponens

Interbase 18. rész

forráskód letöltése
Nézzük most meg, hogyan tudjuk az adatbázisunkról készült biztonsági másolat segítségével helyreállítani adatainkat. A TIBRestoreService komponens segítségével beépíthetjük programunkba a biztonsági másolat helyreállításának lehetőségét. Ezt a szolgáltatást azonban csak az adatbázis tulajdonosa vagy a SYSDBA felhasználó tudja igénybe venni.

Tulajdonságok
  • PageBuffer: A helyreállított adatbázis gyorsítótárának méretét szabályozhatjuk. Alapértéke 2048.
  • PageSize: Az adatbázis lapméretét állítja be. Alapértelmezésben olyan lapméret jön létre, amilyennel a mentett adatbázis készült. Lehetséges értékei: 1024, 2048, 4096, 8192.
  • BackupFile: A biztonsági másolatot tartalmazó fájl neve. Ha rendszerünk NT-s és egy másik hálózati gépen is az NT operációs rendszer fut, akkor az UNC elnevezési konvenciót használva hálózati helyreállítást is végezhetünk. Más esetekben a program ezt a lehetőséget nem támogatja.
  • Options: A helyreállítás tulajdonságait állíthatjuk be:
- DeactivateIndex: Felépüljenek-e az indexek a visszaállítási folyamat alatt.
- NoShadow: Az „árnyék” adatbázis létrehozását szabályozhatjuk. Megfelelő szerverbeállítások szükségesek.
- NoValidaty: Az adatbázis mezőinek ellenőrzését állíthatjuk be. Ha egy mezőt NOT NULL-ként definiáltunk, és a visszaállítás után nem kap értéket, akkor hibát jelezne a programunk, ha igazra állítjuk a tulajdonságot.
- OneReationAtATime: Az adatokat és a metaadatokat egy táblára egyszerre állíthatjuk helyre. Egy táblát állítunk vissza egy időben.
- Replace: Ha adatbázisunk létezik, felülírjuk. Ha ez a lehetőség false, és adatbázisunk már létezik, nem történik meg a helyreállítás. Ha a helyreállítandó adatbázishoz kliens kapcsolódik, szintén nem történik meg az adatok visszamásolása.
- CreateNew: A helyreállítás egy új fájlba történik. Hasznos, ha az adatbázis már létezik, és nem szeretnénk felülírni.
- UseAllSpace: Alapértelmezésben az adatbázislapok 80%-át használja a rendszer adataink tárolására, a maradék 20%-ot fenntartja későbbi használatra. Ha szeretnénk a teljes adatbázislapot használni, állítsuk a lehetőséget igazra.

Események
  • OnAttach: Az adatbázishoz kapcsolódáskor bekövetkező esemény.
  • OnLogin: A bejelentkezéskor aktiválódó esemény.

Metódusok
  • GetNextLine: Az információk következő sorát adja vissza.
  • ServiceStart: A szolgáltatás elindítását végző eljárás.

Interbase cikksorozat