Delphi - Tippek dialógus komponens

forráskód letöltése
Nagyon sok programban találkozhatunk egy olyan dialógus ablakkal, amelyben egy tipp jelenik meg a program kényelmesebb használatával kapcsolatban. A mellékelt komponenssel a saját programunkban is egyszerűen létrehozhatunk ilyen dialógus ablakot, így nekünk csak a tippek megadására kell energiát fordítanunk. A mellékelt példaprogram megnyitása előtt a TipsDialog.pas-ban lévő komponenst telepítenie kell a Delphi alá.

A Tips Dialog egyik tulajdonsága, hogy a program indításakor automatikusan megjelenik, persze csak akkor, ha a felhasználó nem rendelkezett másként. Ezt a tulajdonságot az Active property-vel szabályozhatjuk. Ha ennek értéke igaz, akkor a program indításakor automatikusan megjelenik, ellenkező esetben pedig nem. A CurrentTips property-ben van az aktuális tipp sorszáma. A tippek a Tips TStringList típusú property-ben vannak felsorolva. Ha a SaveOnExit property értéke igaz, akkor a beállítások mentésre kerülnek a Registry-be, ahonnan a következő indításkor töltődnek be. Ez utóbbi viszont csak akkor történik meg, ha a LoadOnStart property értéke igaz.
A dialógus ablak megjelenítése a szokásos Execute eljárással történik. A dialógus ablak egy egyszerű Form, aminek szintén van egy Execute eljárása. Ennek paramétereként átadjuk a komponens objektumát, így a Form eseményein keresztül módosíthatjuk a property-k értékét. Az aktuális tipp szövegét a GetCurrentTipText függvénnyel kérdezhetjük le. A Save és Load metódusok a property-k értékeinek mentését, illetve betöltését végzik. Csak két property értékét kell elmenteni: az Active és a CurrentTip property-jét.
A komponens Loaded eljárását is felülírjuk, ugyanis ebben ellenőrizzük, hogy a LoadOnStart property értéke igaz-e, és ha igen, akkor meghívjuk a Load eljárást. Ha ezután az Active property értéke igaz, akkor megjelenítjük a dialógus ablakot.