Delphi - TBatchMove komponens

TBatchMove 2. rész

forráskód letöltése
Ahogy az újságunk előző számából már kiderült a TBatchMove komponenssel egy adott adatbázisról tudunk másolatot készíteni. Ehhez persze elég lenne állomány szinten is egy másolást elvégezni, de nézzük, hogy miért is több ennél a TBatchMove komponens. Ahogy az újságunk előző számából már kiderült a TBatchMove komponenssel egy adott adatbázisról tudunk másolatot készíteni. Ehhez persze elég lenne állomány szinten is egy másolást elvégezni, de nézzük, hogy miért is több ennél a TBatchMove komponens.

A másoláskor adatforrásként nem csak TTable komponenst adhatunk meg, hanem akár egy TQuery-t is.

Ebben az esetben, ha lefuttatunk egy tetszőleges lekérdezést és csak ezután végezzük el a TBatchMove-el a másolást, akkor nem az eredeti adatbázisról lesz egy másolatunk, hanem csak a lekérdezés eredményéről.

Ebben az esetben nemcsak a rekordok száma lehet kevesebb a lekérdezésnek megfelelően, hanem azt is szabályozni tudjuk, hogy ne kerüljön át az új adatbázisba az eredetiből az összes mező. Ez tulajdonképpen mind a TQuery-be írt lekérdezéstől függ.

A másolás a TBatchMove komponenssel most is ugyanúgy történik, mintha forrásként egy TTable komponenst használnánk. A különbség csak annyi, hogy most a TBatchMove Source property-nél a TQuery komponenst kell megadni, innen történik a másolás.

Minden más marad úgy, mint az előző példában: a Destination property-ben a cél TTable komponenst kell megadni, valamint a Mode property-nél a batCopy értékre van szükség, hogy az új adatbázis létrejöjjön és a másolás megtörténjen. Ez utóbbihoz csak annyit kell tenni, hogy ha megvan minden beállítás, akkor meghívjuk az Execute eljárást.

TBatchMove cikksorozat