Delphi - Hint megjelenítése a Form fejlécén

forráskód letöltése
Nézzük miként vehető rá alkalmazásunk arra, hogy bármely komponenshez tartozó súgó szöveg (Hint) megjelenítését a Form fejlécén tegye meg. A megoldás igen egyszerű: először is szükség lesz egy eljárásra, melynek paraméterlistája kötött, attól nem térhetünk el. Ez az eljárás kerül majd meghívásra olyankor, ha egy komponens felett meg kellene jeleníteni a Hint szövegét.
procedure TForm1.DoHint(Sender: TObject);
begin
Ekkor az aktuális súgó szöveg elérhető lesz az Application változó Hint property-jéből. A GetLongHint függvény segítségével a súgó szöveget két részre bonthatjuk. Ha mondjuk a Hint property-be a következő szöveg van megadva: abc|def, akkor a GetLongHint a | karakter utáni részt adja vissza. Van ennek egy párja is a GetShortHint, mely a | karakter előtti részt szolgáltatja.
  Caption:=GetLongHint(Application.Hint);
end;

Most már csak azt kell elérnünk, hogy fenti DoHint minden olyan esetben meghívásra kerüljön, amikor egy-egy Hint-et meg kell jeleníteni. Ehhez csupán csak annyi a teendőnk, hogy az Application változó OnHint eseményének értékül adjuk a DoHint-et, mint eseménykezelő eljárást.
procedure TForm1.FormCreate(Sender: TObject);
begin
  Application.OnHint:=DoHint;
  Hint:=Caption;
end;