Delphi - Objektumok dokkolása

2. rész

forráskód letöltése
Az első évfolyam 17. számában megismerkedhettünk a Delphi 4.0 egyik újdonságával a dokkolás alapjaival. Most azt vizsgáljuk, hogy miként lehet egy TPageControl-al tetszőleges objektumokat dokkolni oly módon, hogy minden ilyen objektum egy külön lapra (TTabSheet) kerüljön. Az első évfolyam 17. számában megismerkedhettünk a Delphi 4.0 egyik újdonságával a dokkolás alapjaival. Most azt vizsgáljuk, hogy miként lehet egy TPageControl-al tetszőleges objektumokat dokkolni oly módon, hogy minden ilyen objektum egy külön lapra (TTabSheet) kerüljön.

A megoldáshoz tegyünk fel a Form-ra egy TPageControl-t és ne hozzunk létre rajta egyetlen lapot sem, viszont a DockSite property-ét állítsuk igazra.

Ezután már csak néhány olyan objektumot kell létrehoznunk, amelyet dokkolhatunk ezen a TPageControl komponensen. Ehhez mi most két TPanel komponenst használtunk fel, amelyeket különböző színűre választottuk, hogy könnyebb legyen megkülönböztetni őket.

Ezeken a TPanel-okon tetszőleges komponenseket helyezhetünk el, melyekhez tetszőleges funkciót is rendelhetnénk. Ezt most nem tettük meg, viszont ami elengedhetetlen a példa helyes működéséhez az az, hogy mindkét TPanel DragKind property-ét dkDock-ra, valamint a DragMode property-ket dmAutomatic-ra állítsuk.

A program futása során fogjuk meg valamelyik TPanel-t az egérrel és húzzuk a TPageControl komponens-re. Ha már mindkettőt rátettük, akkor látható, hogy azok két külön lapon szerepelnek.

Ha ismét szeretnénk leválasztani őket, akkor ezt a TPageControl egyes lapjainak a fülénél tehetjük meg.

Objektumok dokkolása cikksorozat

Objektumok dokkolása - 1. rész

Objektumok dokkolása - 2. rész