Delphi - Adatbázis meglétének ellenőrzése

forráskód letöltése
Adatbázis megnyitása előtt vagy programból való létrehozás előtt, ha ellenőrizni szeretnénk, hogy létezik-e már azon a néven állomány, amilyet mi szeretnénk használni, akkor ezt megtehetjük úgy is, hogy vizsgáljuk programból, hogy létezik-e az állomány vagy sem. Ez tökéletesen meg is felel a célnak, de apróbb hátrányai vannak, ismernünk kell az állomány nevet, elérési útvonalat, stb.

A Delphi 4.0-tól kezdve viszont már maga a TTable komponens is képes elvégezni ezt a feladatot és mivel ott amúgy is be van állítva az elérési útvonal és állomány név, így ezzel már nem kell külön foglalkoznunk. Adatbázis megnyitása előtt vagy programból való létrehozás előtt, ha ellenőrizni szeretnénk, hogy létezik-e már azon a néven állomány, amilyet mi szeretnénk használni, akkor ezt megtehetjük úgy is, hogy vizsgáljuk programból, hogy létezik-e az állomány vagy sem. Ez tökéletesen meg is felel a célnak, de apróbb hátrányai vannak, ismernünk kell az állomány nevet, elérési útvonalat, stb.

A Delphi 4.0-tól kezdve viszont már maga a TTable komponens is képes elvégezni ezt a feladatot és mivel ott amúgy is be van állítva az elérési útvonal és állomány név, így ezzel már nem kell külön foglalkoznunk.

A TTable komponens Exists függvénye igaz értékkel tér vissza abban az esetben, ha DatabaseName property-ben megadott útvonalon a TableName property-ben megadott adatbázist megtalálja.