Delphi - A nézet nagyításának beállítása Word-ben

forráskód letöltése
Ebben a példában azt vizsgáljuk meg, hogy a Word-ben megnyitott dokumentum nagyításának mértékét hogyan tudjuk megadni Delphi programból. Megnyitunk egy dokumentumot a Word-ben, és egy TrackBar komponens segítségével lehetővé tesszük a nagyítás mértékének beállítását.
Elöljáróban annyit érdemes tisztázni, hogy a nagyítás mértéke nem a dokumentum méretét határozza meg, hanem az adott ablakban a nézet nagyításának mértékét. Egy dokumentumot a Word-ben több ablakban is megjeleníthetünk egyszerre (Ablak menü Új ablak menüpontja). minden ablaknál külön-külön megadhatjuk a nagyítás mértékét. Az ablakok objektumai a Document objektum Windows nevű property-jében találhatók. Ez egy collection típusú objektum, amely több Window objektumot tartalmazhat, attól függően, hogy a dokumentumhoz mennyi nyitott ablak tartozik. Egy-egy ablak objektumát az Item függvénnyel kérdezhetjük le, paraméterként megadva az ablak sorszámát. Az első ablak sorszáma 1. A Count property-ből megtudhatjuk, hogy a collection mennyi ablakot tartalmaz.
A Window ablak View objektumának Zoom property-jében adhatjuk meg a nagyítás mértékét. Ezt többféleképpen is megadhatjuk, mi a példában a százalékos módszert használjuk. Ehhez a Zoom objektum Percentage property-jében kell megadni a nagyítás mértékét százalékban.
FWordDoc.Windows.Item(1).View.Zoom.Percentage:=TrackBar1.Position;