Delphi - Nem látható szülő komponens kiválasztása szerkesztési időben

forráskód letöltése
Adott egy Form. Tegyünk rá egy Memo komponenst. Állítsuk be az Align property-jét alClient értékre. Ennek hatására a Memo komponens mérete felveszi a rendelkezésre álló szabad terület méretét, eltakarva a Form teljes területét. Ha ekkor szerkesztési időben a Form-ot szeretnénk kiválasztani annak érdekében, hogy az Object Inspector-ban módosítsuk a property-jeinek értékét, akkor nehézségbe ütközünk, mivel a Form nem látható. Ebben az esetben egy nagyon egyszerű megoldás áll rendelkezésünkre ahhoz, hogy a Form-ot kiválaszthassuk.
A megoldás menete a következő: szerkesztési időben válasszuk ki azt a komponenst, mely eltakarja az elérendő objektumot, jelen esetben ez a Memo1 komponens lesz. Majd nyomjuk le az Esc gombot. Ennek hatására az Object Inspector-ban az aktuális komponens szülő komponense kerül kiválasztásra.
Ez a módszer többszörös szülő - gyermek kapcsolat esetén is működik. Próbaként tegyünk a Form-ra egy Panel komponenst, majd erre a Panel-ra egy Label komponenst. Ezt követően válasszuk ki a Label-t. Az Esc egyszeri lenyomására a Panel kerül kiválasztásra, majd egy újbóli Esc lenyomása esetén a Form lesz a kiválasztott.