Delphi - A Delphi 7 XPManifest komponense

forráskód letöltése
Az XPManifest komponens segítségével alkalmazásaink felületét könnyedén átvarázsolhatjuk olyanná, amelyet már a WindowsXP-nél és alkalmazásainál megszokhattunk. A komponens használatához WindowsXP szükséges.
A komponens a Delphi 7 Win32 palettáján kapott helyet. Az XPMan unit-ban van deklarálva.
A komponens sem tulajdonságokkal, sem eseményekkel nem rendelkezik, egyszerűen csak el kell helyeznünk a Form-on. A komponens alkalmazásunk összes Form-jára hatással van, függetlenül attól, hogy melyiken helyeztük el. Ez a hatás csak futási időben látható, szerkesztési időben minden a régi marad.
Amikor először futtatjuk programunkat, akkor a uses listába bekerül az XPMan unit neve. Ha töröljük a komponenst a Form-ról és újrafuttatjuk a programot, akkor azt vehetjük észre, hogy változatlanul Windows XP felülettel jeleníti meg a Form-okat. Ha ezt meg akarjuk szüntetni, akkor törölnünk kell az XPMan-t a unit-ok listájáról. Ekkor ismét az eredeti, alapfelületet láthatjuk majd.
A példaprogram bemutatja az egyes komponensek külsejét XP felületen.
E komponens a Delphi 7 újdonsága. Ez viszont nem jelenti azt, hogy a komponens által megvalósított funkció nem hozható létre régebbi verziójú Delphi-k esetén. Jövő héten megjelenő „Windows XP felületű Form-ok készítése” című cikkünkben készítünk egy olyan komponenst, mely bármelyik Delphi verzió esetén megvalósítja az XPManifest komponens funkcióját.