Delphi - TPageProducer komponens

2. rész

forráskód letöltése
A Delphi-ben az Internet palettán megtalálható a TPageProducer komponens. Ennek segítségével könnyedén generálhatunk a programunkból egyedi tartalmú web lapokat, ahogyan azt a múlt heti számunkban már be is mutattuk.

Ebben a cikkben azt mutatjuk be, hogy miként tudjuk paraméterezni a web lapok generálásakor a forrás lapon elhelyezett azonosítókat. A Delphi-ben az Internet palettán megtalálható a TPageProducer komponens. Ennek segítségével könnyedén generálhatunk a programunkból egyedi tartalmú web lapokat, ahogyan azt a múlt heti számunkban már be is mutattuk.

Ebben a cikkben azt mutatjuk be, hogy miként tudjuk paraméterezni a web lapok generálásakor a forrás lapon elhelyezett azonosítókat.

Mivel jelen példánál a múlt heti programot fejlesztjük tovább, ezért nem ismételjük meg az ott leírtakat, viszont feltételezzük, hogy az Olvasó tisztában van az ismertetett információkkal, mivel jelen példánál erre alapozunk.

Mikor a forrás web lapon létrehoztunk egy DATE, illetve TIME nevű azonosítót, ezt a TPageProducer OnHTMLTag eseményénél egyszerűen csak ellenőriztük és a megfelelő sztringre lecseréltük.

De mi van akkor, ha például a web lapunkra szeretnénk kiírni a tegnapi, mai és holnapi dátumot is teljesen különböző helyekre. Ekkor megtehetnénk azt, hogy létrehozunk egy DATE1, DATE2 és DATE3 azonosítót, majd ennek megfelelően számítjuk ki a dátumokat.

Ez három dátum esetén még jól is működne, de mi van akkor, ha ennél jóval többről lenne szó. Vagy egyszerűen csak egy idő után arra van szükségünk, hogy a holnapi dátum helyett azt írjuk ki, hogy hányadika lesz 10 nap múlva.

Belátható, hogy ez a megoldás így nem éppen az "igazi".

Erre találták ki azt a lehetőséget, hogy az egyes azonosítókat paraméterezhetjük az alábbi módon:
<#azonosító paraméter1=érték1 paraméter2=érték2 paraméter3=érték3 #stb.>

Így egy-egy azonosítóhoz tetszőleges számú és elnevezésű paramétert megadhatunk, melyhez szintén egy tetszőleges érték tartozhat.

Amikor létrejön az OnHTMLTag esemény, akkor kapunk egy TagParams TStrings típusú változót is. Ebben lesznek felsorolva az azonosítónkhoz tartozó paraméterek.

Ha a DATE azonosítónál egy olyan paramétert adunk meg a forrás web lapon, amelyben egy számmal leírjuk, hogy az aktuális naphoz képest hány napot kell lépnünk, akkor ezt egyszerű számítással megkaphatjuk és eredményül adhatjuk a ReplaceText változónak.

TPageProducer komponens cikksorozat

TPageProducer komponens - 2. rész