C# - Parancssori paraméterek értelmezése

forráskód letöltése
Ha egy alkalmazást paraméterezve indítunk el, például: D:\Cso\0122\CommandLine\bin\Debug\WindowsApplication1.exe /FirstParam -command=1500. akkor ez esetben nyilván szükségünk van egy olyan lehetőségre, hogy a futó alkalmazásnál ezeket az értékeket ki is tudjuk valahonnan olvasni.
Mellékelt cikkben erre keresünk megoldást.
Az Environment osztályban találunk egy függvényt, mely pont ebben a feladatban lesz segítségünkre. A GetCommandLineArgs-ot meghívva kapunk egy sztringeket tartalmazó tömböt. A tömb minden egyes eleme egy-egy paramétert fog tartalmazni. Így alkalmazásunknak nincs más teendője, mint e tömböt az igényeknek megfelelően feldolgozni.
      string[] a = Environment.GetCommandLineArgs();
      foreach (string s in a)
      {
       listBox1.Items.Add(s);
      }
Fontos tudnunk, hogy ha nem adunk meg a program indulásakor semmilyen paramétert, a GetCommandLineArgs függvény egy paramétert minden esetben szolgáltat. Vagyis a visszaadott sztring tömb első eleme minden esetben a futtatott alkalmazás neve lesz teljes elérési útvonallal együtt. Fenti példánál maradva tehát itt a D:\Cso\0122\CommandLine\bin\Debug\WindowsApplication1.exe sztringet kapjuk vissza.