C# - Tulajdonságok ablakának felhasználása saját alkalmazásban

forráskód letöltése
Programozási munka közben igen gyakran használjuk a Properties ablakot, ahol az egyes komponensek tulajdonságait állíthatjuk be szerkesztési időben. Mi lenne akkor, ha ezt a Properties ablakot beépítve saját alkalmazásunkba, futási időben épp úgy felhasználhatnánk.
Erre igen egyszerű lehetőségünk van. Ahhoz, hogy ezt a Properties ablakot elérjük szükségünk van arra, hogy egy új komponenst vegyünk fel a ToolBox-ra.
Ehhez kattintsunk jobb gombbal a ToolBox-on, majd válasszuk a Customize ToolBox menüpontot. A megjelenő ablakban válasszuk a .NET Frameworks Components lapot, majd keressük elő a PropertyGrid elemet. Az előtte lévő CheckBox-ot jelöljük ki és zárjuk le OK-val az ablakot. Ekkor a ToolBox-ban megjelenik egy új komponens PropertyGrid névvel. Ez lesz a Visual Studio.NET-ben lévő Properties nevű ablak komponense.
Ezek után bármikor, bármely alkalmazásunk Form-jára helyezhetünk ebből a PropertyGrid-ből. Használatához csak annyit kell tennünk, hogy futási időben hozzárendeljük azt az objektumot, melyet kezelni szeretnénk rajta keresztül. Ehhez a PropertyGrid SelectedObject property-ének kell értékül adnunk a kezelendő objektumot.
   protected void textBox1_Enter (object sender, System.EventArgs e)
   {
    propertyGrid1.SelectedObject = sender;
   }