C# - Copyright szöveg beszúrása forráskódba egyetlen dupla kattintással

forráskód letöltése
Ha forráskódjainkat publikáljuk és szeretnénk mondjuk mindegyik elejére egy copyright jelzést elhelyezni vagy esetleg bármilyen más szöveget, akkor ennek legegyszerűbb módja, ha a feladathoz készítünk egy makrót. Így amikor szükségünk lesz a copyright szöveg beillesztésére, csak a makrót kell futtatnunk egy dupla kattintással és máris készen vagyunk a feladattal.
Makrók kezelésének első lépéseként nyissuk meg azt a segéd ablakot, mely a makrókhoz kötődik. Ezt a View – Other Windows – Makro Explorer menüpont kiválasztásával, vagy az Alt + F8 lenyomásával tehetjük meg.
A megjelenő ablakban két fő csoportot láthatunk. Az egyik a Samples. Ebben találunk néhány modult, melyben sok-sok makrót készen kapunk. A másik fő csoport a MyMacros. Itt készíthetjük el saját makróinkat. Alapértelmezésben találunk itt egy Module1 modult, mely üres. Egy új makró létrehozásához kattintsunk itt jobb gombbal és válasszuk a New Macro menüpontot. Ennek hatására elindul a Visual Studio.NET makró szerkesztő modulja.
Ha idáig eljutottunk, akkor már csak be kell gépelnünk a makróhoz szükséges utasításokat.
Szükséges egy TextSelection osztály lekérdezése, méghozzá az aktuális forráskód alapján. Az így kapott osztály segítségével mozoghatunk az aktuális forráskódon belül és szerkeszthetjük is azt.
  Public Sub InsertCopyRight()
    Dim sel As TextSelection = CType(DTE.ActiveDocument.Selection, TextSelection)
Például a StartOfDocument függvény hívásával a forráskód legelejére ugorhatunk.
    sel.StartOfDocument()
    ...
Az Insert függvénnyel beszúrhatunk egy paraméterként megadott sztringet az aktuális kurzor pozícióba. Végül még egy új, üres sort is beillesztünk a NewLine függvénnyel és már készen is vagyunk a feladattal.
    sel.Insert("//  C# Software Online  //")
    sel.NewLine()
  End Sub