C# - ASP.NET Web alkalmazás készítése

ASP.NET 1. rész

forráskód letöltése
Cikksorozatunk első részében egy olyan webes alkalmazást készítünk, melyen keresztül megismerkedhetünk a web oldalon keresztüli adatbevitellel és a kapott adatok feldolgozásával. Konkrét példánk az lesz, hogy bekérünk két számot a weboldalunkon, majd a felhasználónk választhat, hogy e két számot összeadjuk-e vagy vonjuk-e ki egymásból.
A mellékelt példa megnyitásához hozzon létre egy SoWebApplication01 nevű virtuális könyvtárat web szerverén, majd oda másolja be az állományokat.
A feladat megvalósítását onnan kezdjük, hogy létrehozunk egy új ASP.NET alkalmazást. Ez viszont feltételezi, hogy a fejlesztéshez szükséges szoftverek telepítve és megfelelően konfigurálva vannak.
Tehát válasszuk a File – New – Project menüpontot, majd a Visual C# projekt típust. A megjelenő elemek közül most az ASP.NET Web Application-ra lesz szükség. A Name mezőben megadhatunk egy tetszőleges nevet a projektünknek. A Location mezőben rendelkezhetünk arról, hogy hol jöjjön létre a project. Itt egy webszerver elérhetőségét kell megadnunk. Fejleszthetünk akár a saját gépünkön is. Ez esetben még hálózati kapcsolatra sem lesz szükség a munka elvégzéséhez. Például egy Windows 2000 Professional-t és az IIS, valamint a FrontPage Server Extension-t használva ez egyszerűen megoldható.
A létrejött új projektben kapunk egy WebForm1.aspx-t, mely tartalmazza azt a jelenleg még üres web oldalt, melyet a felhasználónk is lát majdan. Válasszuk most a Toolbox-ból a HTML lapot, utána a Grid Layout Panel-t. Drag and Drop-al tegyünk fel ebből egyet az üres web oldalunkra. E panelon belül tetszőleges helyre tehetjük majd a további objektumainkat, azok a megjelenő web oldalon is oda kerülnek majd.
A továbbiakban a Toolbox – WebForms palettájáról használunk komponenseket. Felteszünk két Label-t és két TextBox-ot, melyeket a számok bekéréséhez használunk. Ezt követi két Button és ezekhez két újabb Label, melyeken már az összeadás, illetve a kivonás eredménye jelenik meg. A két gombhoz létrehozunk egy-egy Click eseményt, ahol beolvassuk a TextBox-okba írt értékeket, majd elvégezzük a szükséges műveletet és visszaírjuk az eredményt egy Label komponensre.
  private void Button1_Click(object sender, System.EventArgs e)
  {
   int a = Int32.Parse(TextBox1.Text) + Int32.Parse(TextBox2.Text);
   Label3.Text = a.ToString();
  }
Egy hagyományos alkalmazás esetén is ezzel a módszerrel járnánk el a megoldásban. Igazából itt sok különbséget nem is tapasztalhattunk. Azt azonban ne felejtsük el, hogy amikor a felhasználó a böngészőjében megjelenő web oldalunkon lévő gombra kattint, akkor ezzel egy újabb kérést küld a szerverünk felé, amely megkapja a két beírt számot, elvégzi a szükséges műveletet és egy újabb web oldalt generál és küldi vissza a kliensnek. Tehát itt két egymástól független web lapot lát a felhasználó, melynek tartalma ugyan csak abban tér el, hogy a művelet elvégzése után már látszik az eredmény is.
Amikor elkészültünk az alkalmazással, akkor a Solution Explorer-ben kattintsunk jobb gombbal a WebForm1.aspx-en, majd válasszuk a Build and Browse menüpontot. Ekkor a fordítás után egy új lapot nyit a Visual Studio.NET, melyen egy web böngésző látható, amelybe rögtön betöltésre kerül az alkalmazásunk.
Ezt persze egy külső böngészővel is megtekinthetjük, ha annak a http://localhost/SoWebApplication01/WebForm1.aspx címet adjuk meg.

ASP.NET cikksorozat