C# - ASP.NET alkalmazás publikálása Win 2000 szerveren

forráskód letöltése
Eddigiekben csak azzal foglalkoztunk, hogy miként állíthatunk elő egy ASP.NET-et használó webes alkalmazást. Mostani cikkünkben azt vizsgáljuk, hogy miként juttathatjuk el a fejlesztő számítógépéről a kész programot egy élesben működő web szerverre.
Első lépésként szükségünk lesz egy alkalmazásra, melyet publikálunk. Ezt a mellékelt DeployTest.csproj projekt képviseli, mely érdemi funkcióval nem rendelkezik, hiszen ennek a példánknak nem is ez a célja.
A WebSetup1 alkönyvtárban található alkalmazás segítségével leszünk képesek arra, hogy egy a webes alkalmazásunkat átvigyük egyik helyről a másikra.
Nézzük miként készült el az itt található telepítő program.
Miután készen vagyunk a webes alkalmazásunk fejlesztésével a projekthez, adjunk hozzá egy újat. File – New – Project menüpont, majd a Setup and Deployment Projects lapról válasszuk a Web Setup Project elemet, mellyel egy Windows Installer-t használó telepítő csomagot hozhatunk létre a már kész webes alkalmazásunkhoz.
A létrejövő új alkalmazásban a következő lépésekre van szükségünk:
A File System ablakban a Web Application Folder elemen kattintsunk jobb gombbal, majd válasszuk az Add - Project Output menüpontot. A megjelenő listában pedig a Content Files elemet, majd Ok.
Ez után ismét a jobb gomb a Web Application Folder elemen, ismét Add - Project Output és most a Primary Output-ot válasszuk a listából.
E két lépéssel hozzáadtuk a telepítő csomaghoz a szükséges futtatható és egyéb állományokat (pl: *.aspx).
Jelöljük ki most a Web Application Folder elemet, majd a Properties ablakban a VirtualDirectory property értékét írjuk át DeployTest-re. Ez lesz majd a létrejövő virtuális könyvtár neve a cél szerveren.
Ezek után kész is vagyunk, már csak le kell fordítanunk a projektjeinket: Proejct - Rebuild All menüpont.
Fordítás után kapunk egy WebSetup1.msi állományt. Ez az egy állomány lesz, melyet át kell vinnünk a szerverre és ott telepíteni azt.
A telepítőkészlet nem fogja tartalmazni a .NET Framework futtatási környezetet. Ez logikus is, hiszen ezt csak egyszer kell feltenni arra a gépre, amelyen Visual Studio.NET-tel készült alkalmazást futtatnánk. Egyszer viszont fel kell tennünk ezt, melyhez a DOTNETFX.EXE-t kell lefuttatni. Ez ingyenesen letölthető a Microsoft web oldaláról, de a Visual Studio.NET telepítő lemezén is megtalálható a Windows Component Update mappában (\WCU\DOTNETFRAMEWORK).
Ha minden telepítéssel végeztünk, akkor programunk már használható is, indítsunk el egy böngészőt és írjuk be a következő címet: http://www.xy.hu/deploytest/webform1.aspx. Az xy helyére persze az adott web szerver címe kerüljön.