C# - TreeView használata web lapon, ASP.NET-es alkalmazásban

TreeView web kontrol használata 1. rész

forráskód letöltése
Windows-os alkalmazásokból bizonyára ismerős a TreeView kontrol, mely minden olyan esetben hasznos, ha adatainkat hierarchikus rendszerbe kell szerveznünk.
Ilyen feladatunk azonban könnyen előfordulhat webes alkalmazásfejlesztésnél is. Ekkor viszont hiába keressük a TreeView kontrolt, a Visual Studio.NET telepítése után az nem áll rendelkezésünkre, pedig létezik! Van TreeView kontrol, mely kimondottan ASP.NET-es alkalmazások fejlesztéséhez készült. Ennek felhasználásával lehetőségünk nyílik olyan web lap készítésére, melyen HTML alapú TreeView jelenhet meg, amit úgy használhat a böngészője előtt ülő felhasználó, mintha csak egy Windows-os alkalmazásban lévő TreeView-t használna.
A TreeView webes használatához látogassunk el az alábbi (a cikk írásakor még létező) web címre, ahonnan letölthető a WebControls-nak nevezett programcsomag, melyet telepítve lehetőségünk nyílik ASP.NET-es alkalmazásban TreeView-t használni.
http://msdn.microsoft.com/downloads/samples/internet/default.asp?url=/downloads/samples/internet/ASP_DOT_NET_ServerControls/WebControls/default.asp
A letöltés és a telepítés részleteit megtalálhatjuk ezen a web oldalon részletesen.
A WebControls nem csak TreeView kontrolt tartalmaz, hanem további három olyan kontrolt is kapunk, mely a Windows-os alkalmazásfejlesztésből már jól ismert: MultiPage, ToolBar és TabStrip.
Ezeket a kontrolokat a programcsomag telepítése után úgy vehetjük fel a Toolbox-ba, hogy jobb gombbal kattintunk azon és a Customize Toolbox menüpont választása után a .NET Framework Component lapon a Browse gomb lenyomásával előkeressük a Microsoft.Web.UI.WebControls.dll nevű állományt. Ez telepítéstől függően más és más helyre kerülhet, de alapértelmezésben a C:\Program Files\Microsoft Internet Explorer könyvtárban kap helyet.
Ezzel a négy új kontrol felkerül a Toolbox-ra és használhatóvá válik.
Ha használjuk ezeket a kontrolokat és az alkalmazásunkat publikálni szeretnénk egy valós webszerveren, akkor ott is szükségessé válik a WebControls telepítése. Ott is létre kell jönnie a webctrl_client nevű virtuális könyvtárnak, melyben azok az állományok kapnak helyet, amelyek a kontrolok működéséhez szükségesek. Például a TreeView használatához a kliens oldalra le kell töltődnie a treeview.htc állománynak, melyben megtalálható az a kód, ami a TreeView html környezetben való működéséhez szükséges. Ezért a webctrl_client nélkül a kész alkalmazásunk helytelenül fog működni: a TreeView nem jelenne meg.
Ezen plusz telepítések után e négy kontrol épp úgy használható alkalmazásfejlesztésnél, mint bármely más „gyári” kontrol.

TreeView web kontrol használata cikksorozat

TreeView használata web lapon, ASP.NET-es alkalmazásban - TreeView web kontrol használata 1. rész

ASP.NET TreeView kontrol elemeinek dinamikus feltöltése - TreeView web kontrol használata 2. rész