Delphi - Pascal forráskód konvertálása HTM-be

forráskód letöltése
Ha publikálni szeretnénk mondjuk az Interneten egy tetszőleges Pascal forráskódot, akkor a mellékelt példából megtudhatjuk, hogy milyen egyszerűen előállíthatunk egy HTM állományt, ha van egy Pascal forráskódunk. Ha publikálni szeretnénk mondjuk az Interneten egy tetszőleges Pascal forráskódot, akkor a mellékelt példából megtudhatjuk, hogy milyen egyszerűen előállíthatunk egy HTM állományt, ha van egy Pascal forráskódunk.


Legegyszerűbb megoldás, ha simán átnevezzük a PAS állományt HTM-re. Ettől kezdve máris kész vagyunk.

Persze ennek a megoldásnak azért van némi szépséghibája. A Pascal forráskódokban létfontosságú a Tab-ok, szóközök száma és helyzete, mert ez határozza meg az egész kinézetét. Ha fenti átnevezéses megoldást kipróbáljuk és az eredményt megtekintjük egy böngészővel, rögtön látható, hogy a sorok össze-vissza elcsúsznak.

Mellékelt kis példánkban ezt az elcsúszást korrigáljuk.

A Tab billentyű lenyomása a Delphi-ben alapértelmezésben két szóköznek felel meg. Sajnos a böngészőnél ez nem így van. Ezért célszerű a PAS állományban minden Tab billentyűt lecserélünk szóközökre, így a böngészőben is garantált lesz, hogy minden eltolás ugyanolyan mértékű legyen.

A Delphi-ben csak alapértelmezett a két szóköz egy Tab billentyűre. Ezt akár meg is változtathatjuk a Tools/Environment Options menüpont kiválasztása után megjelenő ablak Editor lapjának Tab stops mezőjében.

További probléma az, hogy a böngészők nem jelenítenek meg több szóközt egymás után, ha csak erre külön meg nem kérjük őket. E célt szolgálja a HTM állományban a PRE kulcsszó. Ezek után a böngésző már figyelembe veszi a szóközök számát.

Most már csak egy ciklussal végig kell néznünk az adott PAS forráskódot, és ha Tab karaktert találunk benne, ott le kell cserélnünk azt néhány szóközre, attól függően, hogy mennyit használunk a Tab stops-nál megadva.

A ciklus végén már csak a HTM mentése marad és máris megtekinthető az elkészült állomány.