C# - Felhasználói információk statisztikája

Felhasználók 2. rész

forráskód letöltése
Sorozatunk első részében elkészítettünk egy adatbázist, melybe a webes felhasználóink adatait tároltuk el statisztikai célból. Mostani részben azt vizsgáljuk, hogy miként készíthetünk különféle statisztikákat, lekérdezéseket a már létrejött adatokból. Így például megnézzük, hogy miként készíthetünk olyan táblázatot, melyben felsorolásra kerül, hogy mely országból hányan látogatták meg web lapunkat.
A mellékelt példa futtatása előtt a Form1.cs forráskód 32. sorában lévő connStr változót módosítsa annak megfelelően, hogy elérhető legyen a Userstat adatbázis. Ez az adatbázis cikksorozatunk első részében lett publikálva.
Készítünk egy olyan DropDownList-t melyben felsoroljuk a Info táblánkban lévő összes oszlop nevét. A statisztikákat úgy készítjük el, hogy a futtatunk egy olyan select lekérdezést, mely a kiválasztott oszlop értékeit csoportosítja és megszámlálja, hogy az egyes értékekből hány darab van. A kapott eredményt rendezi a darabszámok szerint csökkenő sorrendbe.
Ennek megvalósításához létrehozzuk először is az SQL kapcsolatot.
  private void Page_Load(object sender, System.EventArgs e)
  {
   SqlConnection connection = new SqlConnection(connStr);
   connection.Open();
Ezt követi a select utasítás létrehozása, melyhez felhasználjuk a DropDownList-ben aktuálisan kiválasztott értéket.
   string s = DropDownList1.SelectedItem.Value;
   SqlDataAdapter da = new SqlDataAdapter("SELECT "+s+", COUNT(*) as Count FROM Info GROUP BY "+s+" ORDER BY "+s+" DESC", connection);
Az eredményt egy DataSet-ben fogjuk tárolni, melyet hozzákötünk egy DataGrid-hez, hogy az látható is legyen a web oldalon.
   DataSet ds = new DataSet();
   da.Fill(ds);
   DataGrid1.DataSource = ds.Tables[0].DefaultView;
   DataGrid1.DataBind();
  }

Felhasználók cikksorozat

Felhasználói információk statisztikája - Felhasználók 1. rész

Felhasználói információk statisztikája - Felhasználók 2. rész