C# - Outlook címlista használata C#-ból

Outlook programozása 2. rész

forráskód letöltése
Soron következő Outlook programozásáról szóló cikkünkben a címlista használatát nézzük át. A címlista a velünk kapcsolatban álló személyek, cégek adatait tartalmazza. Ebből a cikkből megtudhatjuk, hogy hogyan kérdezhetjük le a címlistában szereplő személyek nevét, e-mail címét.
A mellékelt példaprogramban egy ListView kontrolban jelenítjük meg a címlistánkban szereplő adatokat.
Az Outlook-al történő kapcsolat kialakítása a szokásos menet szerint történik.
  private void button1_Click(object sender, System.EventArgs e)
  {
   Outlook.Application oa = new Outlook.Application();
Ahhoz, hogy hozzáférjünk a címlistához, szükségünk lesz egy NameSpace objektumra, amit a GetNamespace függvénnyel kapunk meg. A függvény paramétere "MAPI" kell, hogy legyen.
   Outlook.NameSpace ns = oa.GetNamespace("MAPI");
Ezután egy AddressList objektumra lesz szükségünk, amit az AddressLists osztály Item függvényével kaphatunk meg. Az Item függvénynek paraméterként meg kell adni a címlista nevét vagy sorszámát. Az Outlook több címlistát is tud kezelni, magyar nyelvű Outlook-ban az alapértelmezett címlista neve "Névjegyalbum". Alapértelmezett esetben csak egy címlista van, mindaddig, amíg nem hozunk létre többet.
   Outlook.AddressList al = ns.AddressLists.Item(1);
Ha megvan az AddressList objektumunk, akkor egy ciklussal végigmegyünk az elemein. A címlista elemei egy-egy AddressEntry osztályban vannak tárolva, amiket viszont az AddressEntries osztályon keresztül érhetünk el az Item függvénnyel.
   Outlook.AddressEntry ae;
   string[] s = new string[2];
   for (int i=1; i<=al.AddressEntries.Count; i++)
   {
    ae = al.AddressEntries.Item(i);
Hozzáadunk egy új elemet a ListView komponenshez, és beleírjuk az éppen kiolvasott AddressEntry (címlista elem) adatait.
    s[0] = ae.Name;
    s[1] = ae.Address;
    listView1.Items.Add(new ListViewItem(s));
   }
  }

Outlook programozása cikksorozat