C# - Corel Draw programozásának alapjai

Corel Draw programozása 1. rész

forráskód letöltése
Most induló cikksorozatunkban azt mutatjuk be, hogy miként "rajzolhatunk" egy C#-ban készült programból a CorelDraw-ban, vagy hogyan használhatjuk a Corel PhotoPaint programját. Mivel ezek a programok is lehetőséget biztosítanak arra, hogy egy másik alkalmazásból vezéreljük őket, így dolgunk viszonylag egyszerű: csak ismernünk kell a Corel programok lehetőségeit, programozhatóságát.
A Corel Programs könyvtárában találunk két hasznos help állományt: Draw_scr.hlp, PP_Scr.HLP. Az egyikben a Draw függvényeinek leírása, míg a másikban a PhotoPaint függvényeinek leírása található.
A Corel használatához hozzá kell adnunk alkalmazásunkhoz egy referenciát. Ehhez válasszuk a Project - Add reference menüpontot, majd a megjelenő ablakban a COM lapon keressük elő a Corel - CorelDraw 9.0 Type Library elemet. A verziószám helyén más is állhat a feltelepített Corel verziójától függően.
Ezt követően már képesek vagyunk egy Corel alkalmazást létrehozni:
   private CorelDRAW.Application ca;
   ca = new CorelDRAW.Application();
Ha már létrehoztuk, akkor meg is jeleníthetjük az alkalmazást, ha a Visible property-t igazra állítjuk. Ha ezt nem tesszük, akkor programunk úgy tud a Corel alkalmazásokkal dolgozni, hogy a felhasználó ezt észre sem veszi. Lehet olyan feladatunk is, melynél pont erre van szükségünk.
   ca.Visible = true;
Ha már van meglévő Corel dokumentumunk, akkor azt az Open függvénnyel nyithatjuk meg.
   ca.Open(Application.StartupPath+"\\1.cdr");
A Corel-ben megnyitott dokumentumok közül az aktívat az ActiveDocument property-n keresztül érhetjük el. Így például az aktív dokumentum bezárásához e property-n keresztül kell meghívnunk a Close függvényt. A Corel alkalmazás bezárását a Quit függvény hívása valósítja meg.
   ca.ActiveDocument.Close();
   ca.Quit(); 

Corel Draw programozása cikksorozat

Corel Draw programozásának alapjai - Corel Draw programozása 1. rész

Szövegmegjelenítés CorelDraw-ban - Corel Draw programozása 2. rész