C# - Windows Media Player beépítése saját alkalmazásba

forráskód letöltése
E cikkben megkeressük a megoldást arra, hogy miként tudjuk megvalósítani a címben megfogalmazott feladatot. Ennek előnye az lesz, hogy saját alkalmazásunk is képes lesz lejátszani mindazon médiákat (AVI, ASF, MPEG, DVD film, WAV, stb.), melyeket a Media Player.
A megoldáshoz első lépésként vegyük fel a Toolbar-ra a Windows Media Player kontrolt. Ehhez kattintsunk a Toolbar-on jobb egér gombbal, majd válasszuk a Customize menüpontot. A megjelenő ablak COM lapján keressük elő a Windows Media Player elemet. Ezt követően a Toolbar-on létrejön egy új kontrol MediaPlayer névvel. Ezt bármelyik Form-ra feltehetjük és használhatjuk.
Miután elhelyeztünk egy kontrolt a property-jein keresztül beállíthatjuk, hogy milyen részei látszódjanak a Media Player-nek és melyek ne. Például a vezérlő pultjának láthatóságát a ShowControls property-n keresztül állíthatjuk.
  private void checkBox1_CheckedChanged(object sender, System.EventArgs e)
  {
   axMediaPlayer1.ShowControls = checkBox1.Checked;
  }
Ha szeretnénk lejátszani egy tetszőleges médiát, akkor annak állomány nevét a FileName property-n keresztül adjuk meg, majd a Play függvény hívásával indítsuk el.
  private void button1_Click(object sender, System.EventArgs e)
  {
   axMediaPlayer1.FileName = textBox1.Text;
   axMediaPlayer1.Play();
  }
A lejátszást megállíthatjuk a Stop függvény hívásával, vagy szüneteltethetjük azt a Pause függvénnyel.
Tipp
Ha csak hangállományt játszunk le, akkor beállíthatjuk, hogy a Media Player-t ne is lássa a felhasználó, így elérhetjük azt, hogy programunk tetszőleges hangokat adjon, miközben a valóságban ezeket a Media Player játssza le.