C# - Web alkalmazás, vagy szerviz áthelyezése egy másik mappába

Webes alkalmazásaink, szervizeink fejlesztésekor, használatakor problémát okozhat, hogy az alkalmazás mindig a web kiszolgáló alapértelmezett http://localhost vagy más domainhez tartozó mappáján belül jön létre és nem egy olyan mappába, ahol azt mi szeretnénk. Pedig a lehetőség adott, hogy egy webes alkalmazást egy tetszőleges mappába helyezzük és onnan futtassuk.
E cikkben annak járunk utána, hogy miként lehet egy alkalmazást áthelyezni egy másik fizikai mappába és onnan fejleszteni, vagy csak egyszerűen használni.
Nézzük lépésenként a szükséges műveleteket:
1. lépés
Hozzunk létre egy web alkalmazást, melyet hagyhatunk az alapértelmezett WebApplication1 néven. Ekkor a localhost-hoz tartozó mappán belül jön létre egy WebApplication1 nevű mappa, melybe programunk kerül. Ez alapértelmezett esetben a C:\Inetpub\WWWRoot\WebApplication1 lesz. Ha esetleg megváltoztattuk ezt az alapértelmezést, akkor bármi más is lehet, például F:\Animare\WebApplication1. A lényeg az, hogy egy másik mappába szeretnénk áthelyezni és onnan használni a projektet.

2. lépés
A létrehozás után zárjuk be a Visual Studio.NET-et, majd másoljuk át a mappát teljes tartalommal a kívánt helyre. Ezt követően indítsuk el az IIS konfigurációs alkalmazását (Vezérlőpult - Felügyeleti eszközök - Internet Information Services). Itt keressük elő a Webhelyekben a WebApplication1 alkalmazásunkat és töröljük azt. Ez a törlés az F:\Animare\WebApplication1 teljes tartalmának elvesztésével jár, így nagyon figyeljünk arra, hogy mit is törlünk. A WebApplication1 elvesztése nem okoz gondot, hiszen az előbb már lemásoltuk arra a helyre, ahová mi szeretnénk, hogy kerüljön.

3. lépés
Most egy Intézőben keressük elő az átmásolt WebApplication1 mappát, majd jobb egér gombbal kattintsunk rajta és válasszuk a Tulajdonságok menüpontot és a Webmegosztás lapon válasszuk a Mappa megosztása lehetőséget.

4. lépés
Ekkor egy újabb ablak jelenik meg, melyben megadhatjuk a jogokat. Az esetek többségében megfelel a felajánlott Olvasás és Parancsfájlok futtatási joga az adott mappára.

5. lépés
Most nyissuk meg a WebApplication1.sln-t. A Visual Studio.NET hibaüzenettel fogad bennünket a projekt betöltésekor, mivel nem találja a szükséges állományokat az áthelyezés miatt.
Válasszuk a Retry using different file share path opciót és itt adjuk meg az új elérési utat.
Az OK gomb után a projektünk megnyílik és mostantól fejleszthető, használható a már megszokott módon.