Delphi - Egy sztring felbontása egy adott karakter alapján

forráskód letöltése
Gyakran előforduló feladat, hogy egy sztringet fel kellene bontani oly módon, hogy egy elválasztó karaktert figyelembe véve, több sztringet hozunk létre. Például, ha egy összefüggő szövegben szeretnénk különválasztani az egyes mondatokat, akkor ahol pontot találunk a sztringben, ott kellene a szétválasztást megtenni.

A Delphi 4.0-s verziójától kezdve a Classes unit-ban található egy függvény, mely elvégzi ezt a feladatot. Gyakran előforduló feladat, hogy egy sztringet fel kellene bontani oly módon, hogy egy elválasztó karaktert figyelembe véve, több sztringet hozunk létre. Például, ha egy összefüggő szövegben szeretnénk különválasztani az egyes mondatokat, akkor ahol pontot találunk a sztringben, ott kellene a szétválasztást megtenni.

A Delphi 4.0-s verziójától kezdve a Classes unit-ban található egy függvény, mely elvégzi ezt a feladatot.


Ez a függvény az ExtractStrings, ahol az első paraméterben kell megadnunk azt a karaktert (egyet, vagy akár többet is egy tömbben), amelyet az elválasztó jelként szeretnénk felhasználni. A második paraméterben megadhatunk egy olyan karaktert, mely levágásra kerül a szétválasztott sztringek között. (Fenti példánál maradva a két mondat közti szóközt így tüntetjük el.)
Harmadik paraméter lesz a felbontandó sztring és végül egy TStrings típusból származtatott változóra lesz szükségünk, ahová az eredmény kerül.