Delphi - Szabad és összes tárterület méretének lekérdezése

1. rész

forráskód letöltése
Ebből a cikkből megtudhatjuk, hogy miként határozható meg egy tetszőleges lemezmeghajtó teljes méretének, valamint a még rajta található szabad hely méretének az értéke. Ebből a cikkből megtudhatjuk, hogy miként határozható meg egy tetszőleges lemezmeghajtó teljes méretének, valamint a még rajta található szabad hely méretének az értéke.


A teljes lemezméret meghatározásához a DiskSize függvényt tudjuk felhasználni, míg a DiskFree függvény a szabad hely méretének az értékét szolgáltatja.

Mindkét függvény egy paramétert vár, amely arra utasítja, hogy melyik lemezegységről szolgáltasson értéket. Ha itt egyet adunk meg, akkor az A meghajtóról lesz szó, ha kettőt, akkor a B-ről, és így tovább.

Fontos tudnivaló, hogy e két függvény csak a 2 GB alatti lemezekre használható, mivel ennél nagyobb értéket ezek még nem tudtak kezelni. A Win95 OSR2-től kezdve viszont már ennél nagyobb lemezeket is használhatunk. Ez a "hibajelenség" csak a Delphi 3-as verziójában jön elő, a 4-es verzióban már javították ezt a két függvényt.

Hogy ezeknek a mérete hogyan tudható meg, az kiderül majd a cikksorozat következő részéből.

Szabad és összes tárterület méretének lekérdezése cikksorozat

Szabad és összes tárterület méretének lekérdezése - 1. rész

Szabad és összes tárterület méretének lekérdezése - 2. rész