Windows - Üzenetküldés a hálózaton

Windows 2000 alatt külső program használata nélkül küldhetünk üzeneteket a hálózaton belül. Akár egy sor beírásával értesíthetjük a hálózat valamennyi felhasználóját egy szerver leállításáról. A Windows 2000-ben létezik egy üzenetkezelő szolgáltatás (Messenger), amely alapértelmezésben jelen van a rendszerben. A hálózati szolgáltatások feltelepítése során kerül fel és automatikusan elindul. Jelenlétét a következőképpen ellenőrizhetjük.
Parancssorban írjuk be:
NET SEND SAJÁTGÉP PRÓBAÜZENET
Ahol a SAJÁTGÉP a gépünk NETBIOS vagy gépneve. A parancs hatására meg kell jelennie egy ablaknak "Üzenetkezelő szolgáltatás" fejléccel. Az ablak tartalmazza az üzenetküldő és a címzett nevét (jelen esetben ez ugyanaz), a küldés időpontját és az üzenetet. Amennyiben ez nem így történik, hanem kapunk egy ehhez hasonló hibaüzenetet:
"Hiba történt egy üzenetnek a következőhöz való küldésekor: SAJÁTGÉP"
"Az üzenőnév nem található a hálózaton."
Ennek - ha van működő hálózati kapcsolatunk - az lehet az oka, hogy nem fut az üzenetkezelő szolgáltatás. Próbáljuk meg elindítani:
NET START MESSENGER
Ha valamiért szükséges leállítanunk, akkor azt így tehetjük meg:
NET STOP MESSENGER
Most próbáljunk meg egy üzenetet küldeni egy másik gépnek:
NET SEND MÁSIKGÉP PRÓBAÜZENET
Amennyiben hibajelzést kapunk, a címzett gép üzenetkezelő szolgáltatásának meglétét és futását kell ellenőriznünk. A szolgáltatásnak a címzett és a feladó helyeken is kell futnia. Az elküldött üzenetek sikertelen postázása hibaüzenettel jár, de ha olyan jellegű üzenetet küldünk, amely a hálózat összes gépét érinti, akkor csak az éppen bekapcsolt és fogadóképes gépek fogják azt megkapni. Tárolási vagy küldés ismétlési funkciók nincsenek. Egy üzenet hossza maximum 128 karakter lehet.
A NET SEND parancs kapcsolóiról a NET SEND /? kiadásával kapunk némi hiányos információt. Ezért nézzünk meg néhány gyakorlati példát:
NET SEND /DOMAIN:DOMAINNÉV ÜZENET
Az ÜZENET a DOMAINNÉV tartomány minden bekapcsolt gépére eljut. A küldőnek nem kell az adott tartományban szerepelnie.

Ezzel egyenértékű a következő szintaxis:
NET SEND /D:DOMAINNÉV ÜZENET

NET SEND FELHASZNÁLÓNÉV /DOMAIN:DOMAINNÉV ÜZENET
A DOMAINNÉV tartomány FELHASZNÁLÓNÉV nevű felhasználója kapja meg az üzenetet.
NET SEND * ÜZENET
Üzenetküldés mindenkinek a saját tartományon vagy munkacsoporton belül.
NET SEND /USERS ÜZENET
Egy számítógép - ez lehet szerver vagy munkaállomás - kiszolgáló szolgáltatásához kapcsolódó összes felhasználóhoz eljut az üzenet. Rendszergazdák ezzel értesíthetik a szerverhez kapcsolódó felhasználókat az esetleges leállásról.

Ezzel egyenértékű a következő szintaxis:
NET SEND /U ÜZENET

NET SEND FELHASZNÁLÓNÉV ÜZENET
Az adott nevű felhasználó kapja meg az üzenetet.

A példákból látszik, hogy nincs különbség egy felhasználónak vagy egy számítógépnek küldött üzenetek szintaxisa között. Hogy éppen kiről vagy miről van szó azt a Windows 2000 dönti el. Ha egy gépnek és egy felhasználónak ugyanaz a neve, akkor a gép kapja meg az üzenetet. Ha egy tartománynak küldünk, akkor a (üzenetszórás) broadcast jelleggel működik, mindenki megkapja, de az ilyen küldési mód nagyon terheli a hálózatot.