Windows - Network Bridge

Windows XP újdonságai 2. rész

A Windows XP újdonságairól szóló sorozatunk folytatásaként a több hálózat összekapcsolását elvégző "Network Bridge" programmal ismerkedünk meg. A hálózatkezelés majdnem minden elemében előrelépésről számolhatunk be a Windows eddigi verzióihoz képest. A protokollok verziószám ugrásán kívül, új protokollok és szolgáltatások jelentek meg. Vizsgálódásunk kiindulópontja a hálózati kapcsolatokat tartalmazó mappa. Az XP-ben a vezérlőpult (Control Panel) elemek különböző kategóriák szerint csoportosítva vannak, ezért elérési útja a megszokottól kicsit eltér: a Start > Control Panel > Network and Internet Connections > Network Connections helyen találjuk. Az "Advanced" menüben található egy "Bridge Connections" menüelem. Ez valami új dolog. Aki a bridge (híd) szó alapján arra gondol, hogy itt valamilyen hálózati összeköttetést lehet megvalósítani, nem jár messze az igazságtól. A "Network Bridge" különböző hálózati szegmensek összeköttetésére és egy hálózatként való használatára alkalmas. A dolog érdekessége, hogy a hálózati szegmensek különböző típusúak is lehetnek. Egy egyszerű példán keresztül könnyen érthetővé válik a dolog. Tegyük fel, hogy van egy helyi ethernet hálózatunk, benne egy ethernet hálózati kártyát és egy vezeték nélküli hálózati kártyát is tartalmazó gép. Ez utóbbira vezeték nélküli hálózaton egy laptop csatlakozik. A hálózat két különálló szegmensből áll: vezetékes és vezeték nélküli. Mindkettő saját IP cím tartománnyal és protokollal rendelkezik. A "Network Bridge" a két szegmenst összekapcsolja, mintha egy homogén hálózat lenne.
Több hálózat (alhálózat) összekötését hardver elemekkel (pl.: router) szokták megoldani. Az XP ezen szoftveres funkciója részben vagy egészében képes helyettesíteni ezeket a hardvereket.

A "Network Bridge" létrehozása

Az összekötendő hálózati kapcsolatokat jelöljük ki az egér segítségével és kattintsunk az "Advanced" menü "Bridge Connections" menüpontjára. Az operációs rendszer ekkor elvégzi az összekapcsolást. Egy operációs rendszeren belül csak egy "Network Bridge" alakítható ki. Miután ezt létrehoztuk a "Bridge Connections" menüpont szürkére vált.


A "Network Bridge" kialakításának további feltételei:
  • Minimum két felvehető kapcsolat esetén hozható létre.
  • Az Internet kapcsolatmegosztással vagy tűzfallal konfigurált kapcsolatokat nem vehetjük fel.
  • Csak ethernet vagy ethernet kompatibilis (vezeték nélküli ethernet adapter) és HPNA (Home Phoneline Adapter) eszközökkel megvalósított kapcsolatokból állhat.
Hálózati kapcsolatok felvétele a "Network Bridge"-be:

A felvehető kapcsolatok listájának megtekintéséhez kattintsunk a "Network Bridge" ikonra a jobboldali egérgombbal és válasszuk a "Properties" menüpontot. A megjelenő tulajdonság ablak "General" oldalának "Adapters" szekciójában vannak felsorolva a felvehető kapcsolatok. Ha az előttük lévő négyzetet megjelöljük a kapcsolat felvétele létrejön.

Amennyiben még nem rendelkezünk "Network Bridge"-el, annak eldöntésére, hogy melyik helyi kapcsolatot vehetjük fel, kattintsunk az ikonjára a jobb oldali egérgombbal és ha a felbukkanó menüben látunk egy ilyen menüpontot: "Bridge Connections", akkor az felvehető.

Hálózati kapcsolatok eltávolítása a "Network Bridge"-ből:

A felvétellel ellentétesen történik, tehát az "Adapters" szekció listájának eltávolítandó eleme előtti négyzetből vegyük ki a jelölést vagy a kapcsolat ikonjára kattintva a jobboldali egérgombbal válasszuk a "Remove from Bridge" menüpontot.
Fontos, hogy ha a "Bridge"-ben csak egy kapcsolat marad - tehát funkcióját tekintve működésképtelenné válik - az erőforrásokat továbbra is foglalja (egy piros X jelenik meg az ikonjában). Teljes megszüntetéséhez töröljük le a "Network Bridge" ikont. Letörlés után ismét aktívvá válik az Advanced > Bridge Connections menüpont. Ismételt felépítését úja megtehetjük, persze csak akkor, ha teljesülnek a hozzávaló szükséges feltételek.

A "Network Bridge" ideiglenes leállítása:

Lehet, hogy ideiglenesen szükségünk lehet a két (vagy több) hálózat összekapcsolásának megszüntetésére. Például azért, mert az egyik szegmensen megjelent egy vírus és az eltávolításáig nem szeretnénk, hogy más szegmensekkel kommunikáljon. Ehhez kattintsunk a "Network Bridge" ikonra a jobboldali egérgombbal és válasszuk a "Disable" menüpontot. Az újbóli engedélyezés pedig az "Enable" menüponttal lehetséges.Windows XP újdonságai cikksorozat