Windows - DNS névfeloldás tesztelése az NSLOOKUP programmal

Ha frissen telepített DNS kiszolgálónkat szeretnénk tesztelni vagy csak egy IP címre vagyunk kíváncsiak, az operációs rendszer részeként szállított NSLOOKUP programmal megtehetjük mindkettőt. Mutatunk rá néhány gyakorlati példát. Az NSLOOKUP programot a %systemroot%\system32 könyvtárban találjuk meg. TCP/IP protokollra épül és a DNS névfeloldó rendszer lekérdezésére alkalmazható. Megtalálható Unix rendszereken is. Parancssorból használható, kétféle üzemmódban működik: interaktív és nem interaktív. A nem interaktív üzemmódjában kapcsolókkal vezérelve úgy viselkedik, mint egy másik parancssori program. Akkor szokták így használni, ha csak egy adat gyors lekérdezésére van szükség:
nslookup ozirisz.man.hu
Az alapértelmezett DNS kiszolgálótól kérdezi le a ozirisz.man.hu gép IP címét.
nslookup -d dorothy.munkacsoport
Részletes lekérdezési információk megjelenítése a munkacsoport dorothy nevű gépéről.
nslookup -d dorothy.munkacsoport dnsserver3.flc.hu
Ugyanaz mint az előző, de az információ nem az alapértelmezett, hanem a flc.hu tartomány dnsserver3 nevű DNS kiszolgálójáról érkezik.

Az interaktív üzemmód eléréséhez írjuk be:
nslookup vagy nslookup -
A megváltozott prompt mutatja, hogy most nem a Windows 2000 parancsértelmezője fogadja az utasításainkat. A HELP vagy a ? begépelésével kaphatunk információt a használható parancsokról. Folytassuk a bemutatást további példákkal:
nslookup server server2.zp.hu
Beállítja alapértelmezett kiszolgálónak a server2.zp.hu gépet. Ha az alapértelmezett tartományon belül akarunk megkeresni egy IP címet, akkor elég beírni a gép nevét és utána egy pontot tenni:
dorothy.
Ha ugyanezt egy másik tartományban keressük, akkor a gép teljesen minősített tartománynevét (FQDN) kell megadnunk pont nélkül:
lucifer.comp.hu
A "munkacsoport" tartomány összes bejegyzésének listázása:
set querytype=any
ls munkacsoport
Nyomkövetési mód bekapcsolása és egy lekérdezés végrehajtása:
set d2 vagy set debug
mozes.stone.hu
Nyomkövetési mód kikapcsolása:
set nodebug
Interaktív üzemmódból az EXIT paranccsal vagy a CTRL+C billentyűk lenyomásával lehet kilépni. A kiadható parancs maximum 256 karakter hosszú lehet. Ha a működő hálózati kapcsolatnál a lekérdezések során hibaüzenetet kapunk, akkor nézzük át a DNS kiszolgáló beállításait. A hibaüzenet vonatkozhat idő túllépésre, ami túlterheltségre utal. Ha nem válaszol a kiszolgáló, akkor valószínűleg nincs elindítva a DNS szolgáltatás. Amennyiben nem találja a keresett rekordot annak a leggyakoribb oka, hogy még nem frissült a DNS állomány vagy nem került a rekord bejegyzésre. Kiszolgáló hiba akkor fordulhat elő, ha kézzel ellentmondásos adat lett felvéve a DNS adatbázisba. A használható kapcsolókról részletes információt a Windows súgójában találunk.