Windows - A Windows 2000 terminálszolgáltatásának telepítése

Terminálszolgáltatás 2. rész

Cikksorozatunk második részében megismerkedhetünk a terminálszolgáltatás szerver és kliens oldali telepítésével és a kapcsolatok létrehozásával. Terminálszerver telepítése a Windows 2000 Server verziójára:

A Vezérlőpult > Programok telepítése / törlése >Windows összetevők hozzáadása vagy eltávolítása > Összetevők > Terminálszolgáltatások és a Terminálszolgáltatások licencelése komponenseket válasszuk ki és kattintsunk a "Tovább" gombra. Ekkor két választási lehetőség nyílik meg előttünk: a kiszolgáló "Távfelügyeleti mód"-ban illetve "Alkalmazáskiszolgálói mód"-ban való telepítése. Mi a különbség a kettő között?

Távfelügyeleti mód:
A Windows 2000 Server távfelügyeletére használható. Ilyenkor használja a szerver a legkevesebb erőforrást. Korlátozva van a felhasználói programok installálása. Maximum 2 felhasználó bejelentkezését fogadja el egyszerre. Elindíthatók vele programok, de azok csökkentett teljesítményt fognak nyújtani, mert a rendszer nem a futtatásukra van optimalizálva.

Alkalmazáskiszolgálói mód:
A szolgáltatás kihasználásának leghatékonyabb módja. A bejelentkezett felhasználók számára lehetővé teszi a programok telepítését, futtatását. A szerver erőforrás igénye a felhasználók kiszolgálásához igazodik. Használatához szükséges ügyfél hozzáférési engedélyeket vásárolni, ezek kezeléséhez engedély kiszolgálót kell telepíteni. Az ügyfél engedélyeket 90 napon belül kell installálni.

A következő oldalon telepíthető az ügyfél engedélyek kezelését megvalósító engedély kiszolgáló. Ezt követően újra kell indítanunk a gépet és használhatóvá válik a kiszolgáló. Alapértelmezésben tartalmaz olyan beállításokat, amelyek lehetővé teszik az ügyfelek bejelentkezését és a munka megkezdését. A sikeres telepítés után az alábbi komponensek jelennek meg a "Felügyeleti eszközök" mappában:
  • Terminálszolgáltatások kezelője
  • Terminálszolgáltatások konfigurálása
  • Terminálszolgáltatások licencelése
  • Terminálszolgáltatások ügyféllétrehozója
A kiszolgáló konfigurálás elemeit cikksorozatunk következő részében mutatjuk be.

Kliensek telepítése és beállítása:

A kliensek telepítésének folyamata is a kiszolgálón kezdődik. Két lehetőség közül választhatunk: vagy létesítünk a kiszolgálón egy megosztott telepítő mappát, vagy létrehozunk egy telepítő floppylemez készletet. Mindkettőhöz a szükséges állományokat megtaláljuk a %systemroot%\system32\clients\tsclient mappán belül található további 3 mappában:
\net
Hálózatos telepítés céljából célszerű ezt a mappát megosztani. Tartalmazza a 16 és 32 bites telepítőkészleteket is.
\win16
A 16 bites telepítőkészlet van 4db 1.44 MB-os floppy lemezre szétosztva.
\win32
A 32 bites telepítőkészlet van 2db 1.44 MB-os floppy lemezre szétosztva.

A floppylemezes telepítőkészletek létrehozásában a Start > Programok > Felügyeleti eszközök > Terminálszolgáltatások ügyféllétrehozója segédprogramot használhatjuk.

Tegyük fel, hogy a fenti módszerek közül a hálózatos megosztást választottuk. További teendőinket már a kliens számítógépen kell végrehajtanunk. A megosztott \net\win32 mappában indítsuk el a SETUP.EXE programot és végezzük el a pár lépésből álló telepítést. Amelynek eredményeként a Start > Programok > Terminálszolgáltatások ügyfele mappában két program közül választhatunk:
  • Terminálszolgáltatások ügyfele
  • Ügyfélkapcsolat-kezelő
Mindkét program elérhetővé teszi számunkra a terminálszervert, de az Ügyfélkapcsolat-kezelőben több beállítási lehetőség közül választhatunk.

Terminálszolgáltatások ügyfele.
A "Kiszolgáló" legördülő menüben azok a szerverek találhatók, amelyekkel az ügyfélprogram megkísérelt kapcsolatot létrehozni. A "Képernyőterület" a szerver által biztosított képernyő felbontás. Bármelyik beállítást is választjuk a kliens gépen nem fog megváltozni a képernyő felbontása. Minden egy ablakon belül jelenik meg és a "lelógó" részeket az ablak nagyításával vagy a görgetősávok segítségével lehet láthatóvá tenni. Az "Elérhető kiszolgálók" ablakban a helyi hálózat pillanatnyilag elérhető kiszolgálói láthatók, ez nem azt jelenti, hogy más kiszolgálók nem érhetők el. A "Kiszolgáló" mezőben megadhatunk más, itt nem látható kiszolgálókat is (IP címmel, gépnévvel vagy teljesen minősített tartomány névvel (FQDN)). Az adattömörítést és a bitképek gyorsítótárba helyezését a gyorsabb kapcsolat érdekében engedélyezzük. Lassú - például modemes - kapcsolat esetén kimondottan ajánlott.
Végül a "Csatlakozás" gombra kattintva létrehozhatjuk a kapcsolatot.

Ügyfélkapcsolat-kezelő.
A kapcsolatot az előzőekhez képest kicsit más formában valósítja meg. Egy új kapcsolat létrehozásához kattintsunk a Fájl > Új kapcsolat menüpontra. Egy varázsló segít a kapcsolat előkészítésében. Az első újdonság, amivel a Terminálszolgáltatások ügyfele programhoz képest találkozhatunk: az automatikus bejelentkezés a terminálszerverre. A képernyő felbontásoknál van a második újdonság: beállítható a teljes képernyős üzemmód. A harmadik pedig, hogy a terminálkiszolgálóra való bejelentkezés után elindítható egy program. Ha ezt megadjuk, akkor a terminálszolgáltatás ennek a futtatására korlátozódik. Amennyiben kilépünk belőle, bontódik a kapcsolat a terminálszerverrel is. A varázsló kérdéseinek megválaszolása után keletkezik egy ikon a kapcsolathoz. Létrehozhatunk további kapcsolatokat is más beállításokkal, más szerverekkel. A beállításokat a kapcsolat ikonjára kattintva a Fájl > Tulajdonságok menüponttal módosíthatjuk.
A fájl menüben találunk még egy importálási / exportálási lehetőséget is. Ezekkel a kapcsolatok beállításait tudjuk egy szöveg fájlba menteni / betölteni, így átvihetők más kliens gépekre is.
A kapcsolat ikonjára duplán kattintva csatlakozhatunk a terminálszerverre.

Kapcsolat bontása a terminál kiszolgálóval:
Ha csatlakoztunk a szerverhez, de nem jelentkeztünk be, néhány perc múlva automatikusan bontódik a kapcsolat.
Bejelentkezés után kiléphetünk a terminálablak bezárásával. Ilyenkor a szerveren elindított programok tovább futnak, és ha újra bejelentkezünk, onnan folytathatjuk a munkát ahol abbahagytuk.
A kapcsolat teljes bontását a terminál Start > Leállítás > Kijelentkezés parancsával érhetjük el. Ekkor leállnak a futó programok és bezáródik a terminálablak.

A terminálon használható billentyű kombinációk:

A Windows rendszerbiztonság ablak megnyitása: a Windows-ban: CTRL+ALT+DELETE a terminálban: CTRL+ALT+END
Az ablak rendszermenüjének megnyitása: a Windows-ban:ALT+SZÓKÖZ a terminálban: ALT+DELETE
Váltás a futó programok között: a Windows-ban: ALT+TAB a terminálban: ALT+INSERT
A Start menü felhozatala: a Windows-ban: CTRL+ESC vagy WIN billentyű a terminálban: ALT+HOME

A többi szabványos Windows billentyű kombináció ugyanúgy használható.Terminálszolgáltatás cikksorozat