Windows - Felhasználói profilok átvitele egy másik gépre

A Windows 2000 minden felhasználónak megadja a lehetőséget, hogy személyre szabhassa munkakörnyezetének beállításait. Ezt mi meg is tesszük: parancsikonokat hozunk létre az asztalon, megváltoztatjuk a Start menüt, átalakítjuk a tálcát. De mi van, ha átköltözünk egy másik gépre, mindent újból be kell állítanunk? Nem, átvihetjük a beállításainkat. Nézzük hogyan.... A felhasználó első bejelentkezésekor keletkezik egy felhasználói profil (User Profile). Alapértelmezett helye a %SYSTEMROOT%\Documents and Settings\felhasználónév mappában van. Ide kerülnek bejegyzésre a munkakörnyezet beállításai, itt tárolódnak a dokumentumok, képek, e-mail-ek, átmeneti fájlok stb. (hacsak közben át nem helyeztük őket máshová). A \ Documents and Settings mappán belül található egy \All User mappa is. Itt a minden felhasználó számára közös beállítások tárolódnak. Az alábbi műveletsor elvégzéséhez rendszergazdai jogosultságokra lesz szükségünk.

Tegyük fel, hogy a profilunk a c:\Documents and Settings\Rendszergazda mappában van. A profil fájlok átmásolásához valamilyen adathordozóra, kattintsunk a Sajátgép > Tulajdonságok > Felhasználói profilok fülre. Egy listában megjelennek a helyi számítógépen lévő profilok. Válasszuk ki az átmásolni kívánt profilt (gépnév\Rendszergazda) és nézzük meg a méretét. Ha túl nagy, akkor vizsgáljuk meg a c:\Documents and Settings\Rendszergazda\Dokumentumok mappát (túl nagy alatt több száz megabájtot érthetünk). Itt találhatók (alapértelmezés) a dokumentumaink és képeink. Szükséges, hogy ezeket is átmásoljuk? Ha nem, akkor helyezzük át őket egy másik mappába, de a c:\Documents and Settings\Rendszergazda mappán kívülre.

Térjünk vissza a "Rendszertulajdonságok" ablakunkhoz és kattintsunk a "Másolás" gombra. A "Profil másolása" mezőben megadhatjuk a célmeghajtót, hálózati megosztást vagy egy mappát a sajátgépen. A "Tallózás" segít a hely kiválasztásában. A "Használhatja" mezőben kijelölhetjük azokat a felhasználókat vagy felhasználói csoportokat, akik igénybe vehetik a profilunkat. Az "OK" gombra kattintva megkezdődik a másolás. Ha eljutattuk a fájlokat a célgépre a továbbiakban ott kell elvégeznünk a következő beállításokat.
Tételezzük fel, hogy a másolt profilt a célgép c:\Documents and Settings\Rendszergazda2 könyvtárába tettük. Kattintsunk a Sajátgép > Kezelés > Helyi felhasználók és csoportok > Felhasználók > Rendszergazda > Tulajdonságok > Profil fülre. A "Profil elérési útja" mezőbe írjuk be c:\Documents and Settings\Rendszergazda2. Ha most kijelentkezünk és vissza jelentkezünk a Windows 2000-be, akkor az átmásolt profilunk lép működésbe.

Van azonban néhány dolog ami nem jött át. Az egyik a c:\Documents and Settings\Rendszergazda\Local Settings mappa. Ennek egy alkönyvtárában található például a komplett levelezésünk. Ahhoz, hogy ez is átkerüljön, kézzel kell átmásolnunk.

A műveletek megkezdése előtt ajánlott egy kis karbantartás elvégzése:
A c:\Documents and Settings\Rendszergazda\Local Settings\Temp és c:\Documents and Settings\Rendszergazda\Local Settings\Temporary Internet Files mappák mérete esetenként igen nagy lehet. A \Local Settings rejtett, így a megjelenítéséhez kapcsoljuk be a Vezérlőpult > Mappabeállítások > Nézet > Rejtett fájlok és mappák megjelenítése rádiógombot. A \ Temporary Internet Files mappa Internetezés során képeknek és dokumentumoknak az átmeneti tárolására szolgál. A benne lévő adatok nélkülözhetők, törlésükhöz kattintsunk a Vezérlőpult > Internet-beállítások > Általános > Fájlok törlése nyomógombra. A \Temp könyvtár hasonló szerepet tölt be a helyi programok számára, tartalmát egyszerűen a Windows Intézőből töröljük ki (vigyázzunk, hogy a \Temp mappa maradjon meg). Ezekkel a módszerekkel, ha régóta használtuk a rendszert, valószínűleg jelentősen csökkentettük a c:\Documents and Settings\Rendszergazda\Local Settings mappa méretét.

Azok a program és egyéb beállítások, amelyek úgy lettek létrehozva, hogy minden felhasználó igénybe vehesse, a c:\Documents and Settings\All Users mappába kerültek és szintén nem másolta át a profil másoló.

A másolás végeztével elvileg egy az előzőekkel mindenben megegyező munkakörnyezetet kapunk. De ne feledjük, csak azok a beállítások másolhatók így át, amelyek a felhasználói profilokban tárolódnak, nem fognak a programjaink átkerülni, de az asztalon lévő a programokhoz tartozó parancsikonok igen.