Windows - A kézi és automatikus hibernálás beállítása és használata

A hibernálás szolgáltatás a merevlemezre menti a memória teljes tartalmát, majd kikapcsolja a számítógépet. Visszakapcsolás után onnan folytathatjuk a munkánkat, ahol abbahagytuk: megnyílnak a futtatott programok, folytatódik tovább az MP3 lejátszás, mintha ki sem kapcsoltuk volna a gépet. Ráadásul az egész művelet automatizálható. Az energiagazdálkodási funkciók a Windows 9x sorozattól kezdve jelen voltak a Microsoft operációs rendszereiben. A számítógépet alkotó hardverelemek csökkentett áramfelvételű állapotba való helyezését jelentik. Ennek a költségcsökkentő tényezőkön kívül, hordozható számítógépeknél az akkumulátorról való üzemelés idejének növelésében is nagy szerepe van. Szoftveres és hardveres támogatásra egyaránt szükség van a működéséhez. A szoftveres támogatást a Windows adja, a hardverest pedig a gyártók ma már kötelezően beépítik termékeikbe. A hibernálás is az energiagazdálkodási rendszer része. Először hordozható gépeknél (notebook) találkozhattunk vele, ott a gépekbe épített szoftveres támogatás azt is lehetővé tette, hogy akár DOS vagy más energiagazdálkodási funkciókat nem támogató operációs rendszerek hibernálását is elvégezzük. Mi is tulajdonképpen a hibernálás? Miközben dolgozunk egy számítógéppel, a gép működéséhez szükséges információ a memóriában tárolódik. Ha kikapcsoljuk a gépet ez az információ elveszik, ezért újra el kell indítanunk az operációs rendszert, fel kell töltenünk a memóriát, inicializálnunk kell a hardver elemeket. A hibernálás során a memóriában tárolt adatokat a rendszer a merevlemezre menti egy fájlba (%systemroot%\hiberfil.sys) és kikapcsolja a gépet (ATX rendszert igényel). Amikor ismét bekapcsoljuk a gépet, ezek az adatok visszatöltődnek a memóriába és minden olyan állapotba kerül, mint a hibernálás előtt. Lehetnek olyan régebbi hardverek, amelyek megakadályozzák ezt. Ekkor nem tehetünk mást, mint hogy lecseréljük ezeket vagy lemondunk a hibernálásról. A hiberfil.sys fájl mérete a gépünkben lévő memória (RAM) méretével egyenesen arányos.

A hibernálási funkció beállítása Windows 2000 Professional operációs rendszeren:
Kattintsunk a Vezérlőpult > Energiagazdálkodási lehetőségek > Hibernálás fülére. Ha nem látható ilyen fül, az alaplapunk valószínűleg nem támogatja az energiagazdálkodás ezen módját. A Windows 2000 korai verzióiban előfordult, hogy "eltűnt" a hibernálás a rendszerből - próbálkozzunk meg a javítócsomagok (SP) installálásával.
Kattintsuk be a "Hibernálás támogatásának engedélyezése" jelölőnégyzetet. A Start > Leállítás menüre kattintva a "Windows leállítása" ablakban a választható lehetőségek között meg kell jelennie a "Hibernálás" menüpontnak. Ha ennek segítségével lépünk ki a rendszerből, akkor kézzel végeztük el a hibernálást, de lehet automatizálni is.

Az automatikus hibernálás beállítása:
Nézzük meg, hogy van-e a Vezérlőpult > Energiagazdálkodási lehetőségek ablakban egy "APM" fül, ha igen, akkor kattintsunk rá, majd jelöljük be a "Speciális energiagazdálkodás engedélyezése" pontot. Ezt követően kattintsunk az "Energiagazdálkodási sémák" fülre. Az ablak alján meg kell jelennie egy "Rendszer hibernálása" feliratnak. A mellette lévő mezőben állíthatjuk be, hogy mennyi üresjárati idő után hajtódjon végre automatikusan a hibernálás.

Abban az esetben, ha ACPI (Advanced Configuration and Power Interface) támogatást építettek az alaplapunkba az "APM" fül nem lesz látható. Az APM funkciók automatikusan engedélyezésre kerülnek és a Windows energiagazdálkodási beállításai között csak a megváltoztathatók látszanak. Lépjünk az "Energiagazdálkodási sémák" oldalra ott már jelen kell lennie a "Rendszer hibernálása" szolgáltatásnak.