Windows - A Windows XP újdonságai: IPv6

IPv6 1. rész

Az Internet rohamos és nem várt fejlődése kinőtte a ma használatos TCP/IP protokollt. A problémák elhárítására született meg az IP protokoll legújabb verziója az IPv6, melynek támogatása a Windows XP-ben is megtalálható. A jelenlegi 4-es verziószámú IP protokoll (IPv4) 1981-es bevezetése óta nem esett át jelentős változáson. A bővítés szükségességét leginkább az Internet rohamos fejlődése indokolja. Az IPv4 által kiosztható IP címek kifogyóban vannak, a protokoll önmagában nem biztonságos, sok esetben még mindig kézi konfigurálást igényel, stb. Az Internet Engineering Task Force (IETF) kifejlesztette az IP új verzióját, 6-os számmal IPv6-nak nevezve. Ez a verzió hivatott lerakni az Internet jövőjének az alapköveit. A fenti problémák megoldásán kívül sok újdonság és a jövő előrelátható problémáinak a kiküszöbölése is jellemzi. Nyomokban már megtalálható volt a Windows NT 4.0-ban és a Windows 2000-ben is, de illesztőprogramok hiányában működésképtelenül. A Windows XP támogatja a használatát, de egyelőre csak parancssorból. Íme a legfontosabb változások a teljesség igénye nélkül:

Új fejléc formátum:

Az átvitel során keletkező többlet munkát a minimumra csökkenti. Nem felcserélhető és nem kompatibilis az IPv4 fejlécével. A hálózati egységeknek ismerniük kell mindkét formátumot a zavartalan működéshez, amíg párhuzamosan van használva mindkét protokoll. Az IPv4 fejlécformátuma kötött (40 byte), az IPv6-ban ehhez hozzájön még egy fejléc kiterjesztés is (opcionális) és így a maximális terjedelme az egész IP csomag méretével is megegyezhet.
A módosított fejléc részei (zárójelben a hossz bitekben):
 • VERSION: A protokoll verziószáma, értéke: 6 (4 bit).
 • TRAFFIC CLASS: Az IP csomagok osztályának vagy prioritásának meghatározására (8 bit).
 • FLOW LABEL: Alapértelmezett értéke 0, ez normál csomagküldést jelent. Lehetőség van ettől eltérő csomagfolyamatokat használni a kommunikáció során. Ilyen például a valós idejű hang és kép adatküldés. (20 bit).
 • PAYLOAD LENGTHS: A teljes IP csomag hossza mínusz a fejléc első 40 bitje (16 bit).
 • NEXT HEADER: Az első fejléc kiterjesztésre (extension header) mutat - ha van. Ha nincs akkor az IP csomag következő elemére. Ha ez lejár a küldő hibajelzést kap (8 bit).
 • HOP LIMIT: Megadható az IP csomag maximális élettartama (az IPv4 TTL-hez hasonlóan), az útválasztókon való áthaladások számával (8 bit).
 • SOURCE ADDRESS: A küldő IP címe (128 bit lásd: következő bekezdés).
 • DESTINATION ADDRESS: A célállomás IP címe (128 bit).
Az IPv4-et ismerők láthatják, hogy ez egy lényegesen egyszerűbb fejléc formátum, mint amilyen az elődé volt.

Nagy címtartomány:

Az IP címek tartománya a jelenlegi 4 byte helyett 16 byte (128 bit). Ez 3,4 x 10^36 lehetséges kombinációt eredményez. Ez nem jelenti ennyi IP cím kiosztásának a lehetőségét, mert a címek alhálózati és gépazonosító részeket is tartalmaznak, ami végső soron csökkenti a kiosztható címek mennyiségét. Újdonság, hogy az IP cím alhálózati azonosító tartománya többszintű hierarchia kialakítását is lehetővé teszi.

Útválasztás támogatás:

Nagymértékben csökken az útválasztók IP cím táblájának mérete a beépített támogatásnak köszönhetően. Ez csökkenti a terheltséget és gyorsítja a csomagküldés sebességét. Az IPv4 használatával az Internet gerincén lévő útválasztók egyik problémája a sok adat miatt kialakult nagyméretű útválasztó tábla.

Automatikus konfiguráció:

Ha valamilyen oknál fogva nem elérhető a DHCP kiszolgáló a hálózatban, akkor az IPv6 képes saját magát konfigurálni és fenntartani a hálózati kapcsolatot, teljesen automatikusan, mindenfajta beavatkozás nélkül. Az IPv6 címek kiosztásához a DHCP kiszolgálókat is át kellett alakítani, hogy képesek legyenek az új címzés kezelésére. Az új DHCP protokoll neve: DHCPv6.

Biztonság:

Teljes az IPSec (Internet Protocol Security - Internet Protokoll biztonság) támogatás. Segítségével az IP protokollal kódoltan lehet kommunikálni két gép között. A titkosítás kiterjeszthető az egész Internetre, amennyiben minden hálózati eszköz részéről megkapja a támogatást. Jelenleg főleg magánhálózati (VPN) kapcsolatokban használják.

Új DNS erőforrás rekord:

A 128 bites címzés új DNS erőforrás rekordot követel meg. Az eddigi "A" (Address) rekord mellett megjelent az "AAAA" típus is. A gyakorlatban egy ilyen DNS bejegyzés így néz ki a címkeresési zónában:
host1.microsoft.com  IN  AAAA  FEC0::2AA:FF:FE3F:2A1C
Megváltozott a névkeresési zóna szerkezete is, a fenti cím a fordított keresésben a következő (a névkeresés során az alhálózatok beazonosítása történik):
C.1.A.2.F.3.E.F.F.F.0.0.A.A.2.0.0.0.0.0.0.0.0.0.0.0.0.0.0.C.E.F.IP6.INT.

Null érték tömörítés:

Az előző IP cím példában található egymás után két kettőspont és a cím 128 bitnél rövidebb. Ez a null tömörítésnek köszönhető, amelynek során az egymást követő nullák nem kerülnek átvitelre. A teljes cím így néz ki:
FEC0:0000:0000:0000:02AA: 00FF:FE3F:2A1C
A kettőspontok közti nullák száma következik a 128 bites teljes cím hosszából.

ICMPv6:
Az Internet Control Message Protocol (ICMP) új verziójára épül a helyzetjelentő üzenetek továbbítása. Helyzetjelentésre az IPv4 is az ICMP-t használta, ezt a jól bevált rendszert az IPv6-ban is megőrizték, nem építettek bele ilyen szolgáltatást, de az ICMP új verzióját (ICMPv6) használja.

IPv6 cikksorozat

A Windows XP újdonságai: IPv6 - IPv6 1. rész

A Windows XP újdonságai: IPv6 - IPv6 2. rész