Windows - A Message Queuing szolgáltatás bemutatása.

A Message Queuing a Windows 2000 programok közötti üzenetküldő szolgáltatása. A küldést az erre felkészített programok segítségével megvalósíthatjuk hálózaton keresztül és a helyi gépen is. Az üzenet lehet szöveg, e-mail, bináris adat, egy objektum vagy gyakorlatilag bármi. Cikkünkben a szolgáltatás alapjait ismertetjük. A Message Queuing szolgáltatás a Microsoft fejlesztésében készült és programok egymással való kommunikációját hivatott támogatni, kliens - szerver rendszerben. A Windows vágólaphoz lehetne hasonlítani, de annál sokkal nagyobb tudással rendelkezik. Csak Windows operációs rendszert futtató hálózatokon használható. Elődje a Windows 95/98/NT alatt "üzenetsor kezelő" (MSMQ) néven futott, a Windows 2000-ben kapta a Message Queuing nevet.

A szolgáltatás két alapvető komponensből áll: az egyik az üzenet maga, a másik pedig az üzenet tárolója. A programok a saját üzeneteiket elhelyezhetik a tárolóba és más nekik szólókat pedig kivehetnek onnan. A címzett lehet a saját gépen, de lehet a hálózat egy másik gépén is.

Az üzenetek:

Egy üzenet két részből állhat: az egyik alapvető információkat tartalmaz az üzenetről, ilyenek a feladó, fogadó címe, a feladás időpontja és az elévülési idő. A másik az üzenet törzs, amelynek formátumára nincs megkötés: lehet szöveg és lehet bináris adat is. A tároló szempontjából ez mindegy, ugyanis az nem azonosítja be a tartalmat, csak fogadja, tárolja és tovább küldi. A formátumot elég a feladónak és a fogadónak ismernie.

A tároló:

Fogadja és tárolja az üzeneteket, majd amikor érkezik egy kérés egy programtól akkor a neki szánt üzeneteket átadja a részére. Ha az átvitel során hiba történt és megismétlődik a kérés, az átvitel automatikusan onnan folytatódik, ahol az előző abbamaradt. A két gépnek nem kell egyidejűleg bekapcsolva lenni az üzenetek a lejárati idejükig eltárolódnak. Ez az aszinkron kommunikáció.
Egy gyakorlati példa: Otthon is dolgozunk és a céges gépünkről néhány adatot szeretnénk haza juttatni. Üzemeltetünk egy weblapot az Interneten és a magas távközlési költségek miatt ezt éjszaka szoktuk frissíteni. A főnökünk megkér, hogy tegyünk fel néhány céges adatot a saját oldalunkra. A szükséges információt elhelyezzük a cég mindig üzemelő szerverének Message Queuing tárolójában, éjszaka otthonról rákapcsolódunk és megkapjuk az adatokat.

A szinkron kommunikáció során a küldő gép a küldés megkezdése előtt választ vár a fogadótól és csak ennek a megérkezte után kezdi meg az üzenet továbbítását.

Biztonság:

A Windows beépített biztonsági eljárásaira támaszkodik. Így lehetőség van hitelesítési eljárások használatára, titkosított üzenetküldésre és az üzenetekkel végzett műveletek naplózására.
Az NTFS jogok kiterjeszthetők az üzenet objektumokra is és ezzel lehetővé válik a hozzáférések szabályozása.
A hitelesítési eljárások használatánál akár a Windows nyilvános kulcsú hitelesítési eljárását is használhatjuk, és élhetünk a Kerberos protokoll előnyeivel.
Az üzenetek titkosítását megvalósíthatjuk szimetrikus (a kódoló és a dekódoló kulcs ugyanaz) és aszimetrikus módon.
A beépített tranzakció kezelésnek köszönhetően komplett művelet csoportokat lehet visszavonni, helyreállítva a változtatás előtti állapotot.

Telepítése:

Nyissuk meg a Vezérlőpultot és hajtsuk végre a következő lépéseket:
  • Nyissuk meg a "Programok telepítése/törlése" ablakot.
  • Kattintsunk a "Windows összetevők hozzáadása vagy eltávolítása" menüpontra.
  • A "Windows-összetevők" listában jelöljük be a "Message Queuing szolgáltatások" jelölőnégyzetet.
  • A "Tovább" gombra kattintva fejezzük be a telepítést.
A Windows 2000 Server esetében a "Programok telepítése/törlése" listában megjelenik egy "A Message Queuing szolgáltatások konfigurálása" sor. Kattintsunk a mellette lévő "Konfigurálás" nyomógombra és egy varázsló egy lépésben elvégzi a szükséges beállításokat.

A telepítést követően a Vezérlőpulton megjelenik egy "Message Queuing" ikon, itt tudjuk elvégezni az alapvető konfigurációs beállításokat, mint például, hogy az üzenetek a merevlemez melyik mappájában tárolódjanak, stb.