Windows - CD írás Windows XP alatt

A Windows XP az operációs rendszer szintjén támogatja a CD írást, nincs szükség külső programra, ezért a folyamat egy kicsit eltér a hagyományos CD író szoftverek használatától. Megijedni nem kell, nyugodtan kijelenthetjük: ezt tovább egyszerűsíteni már nem nagyon lehet.
Újraírható lemez törlése:

Az egérrel kattintsunk a "My Computer" ikonra kétszer, ezzel megnyitva azt. A "Devices with Removable Storage" felirat alatt találjuk meg az író ikonját. Több CDROM esetén az írók ugyanolyan ikonnal szerepelnek, mint az olvasók. Helyezzük be a törlendő lemezt a meghajtóba és kattintsunk a jobb egérgombbal az íróra (A CD lemez CD íróba helyezésekor az eddig megszokott homokórás egér kurzor helyett, egy színes CD ikonnal találkozhatunk, a CD olvasóknál megmaradt a homokóra).
A felbukkanó menüben - miután a rendszer felismerte a médiát - megjelenik az "Erase this CD-RW" menüpont.
Kattintsunk rá.
Az elindult varázsló első ablakán a "Next" lenyomásával lépjünk túl.
A következő ablakban további megerősítés nélkül megtörténik a lemez újra formázása.
Üres lemez esetében a fenti menüpont nem lesz látható.

Fájlok, mappák összegyűjtése CD íráshoz:

A megírandó fájlokat először össze kell gyűjteni. Ezt a rendszer automatikusan elvégzi, nekünk csak ki kell jelölni őket. Ezt többféleképpen tehetjük meg, például:
1. Az Intézőben a fájlokat egyszerre vagy külön - külön az egérrel áthúzzuk a CD író ikonjára.
2. Szintén az Intézőben rákattintunk az írandó fájlra a jobb egérgombbal és a menüben pedig a Send to > CD Drive (X:) menüpontot választjuk.
Bárhogy is csináljuk, az írandó adatok átmásolódnak az aktuális felhasználó egyik mappájába. Ennek fizikai helye: "%systemroot%\Document and Settings\felhasználónév\Local Settings\Application Data\Microsoft\CD Burning". Az elérési út rejtett mappát is tartalmaz, ezért csak a rejtett fájlok illetve mappák megjelenítése mellett lesz látható (Control Panel > Apperance and Themes > Folder Options > View > Show hidden files and folders). A CD írás szempontjából nekünk nincs szükségünk az elhelyezés ismeretére, csak érdekességképpen említettük meg.
Ha ezután rákattintunk az Intézőben a CD író ikonjára, parancsikon formájában láthatjuk az írandó adatokat a "Files Ready to Be Written to the CD" felirat alatt.

A CD írás elindítása:

Az előző művelet folytatásaként kattintsunk a CD Writing Tasks > Write these files to CD menüpontra, vagy a "My Computer" CD író ikonjára a jobb egérgombbal, majd szintén a " Write these files to CD" feliratra.
Egy varázsló bekéri tőlünk az új CD címkéjének szövegét (CD name).
Ezután külön megerősítés nélkül megkezdődik az írás.
Az írás befejeztével az író ajtaja kinyílik.
A varázsló utolsó oldalán a "Yes, write these files to another CD" jelölőnégyzet bekapcsolásával további példányokat is készíthetünk a lemezből.

Az összegyűjtött adatok törlése:

Az írás végén a varázsló "Finish" gombjára kattintás utána automatikusan törlődnek a felírt adatok az átmeneti könyvtárból.
Ha még az írás előtt gondoljuk meg magunkat, kattintsunk az író ikonjára a jobb oldali egérgombbal, majd pedig a "Delete temporary files" menüpontra.

Hozzáírás egy már megírt CD lemezhez:

Helyezzük be a lemezt és ugyanúgy gyűjtsük össze a fájlokat, mintha még üres lenne a lemez. A különbség annyi, hogy a "Send To" menüben most a "CD Drive" felirat helyett a bent lévő lemez címkéje látszik, a CD lemez tartalmát vizsgálva két szekciót találunk:
1. "Files Ready to Be Written to the CD" - a hozzáírandó fájlok parancsikonjával.
2. "Files Currently on the CD" - a már a lemezen lévő fájlok ikonjával.
Az írást ismét a "Write these files to CD" menüponttal kezdhetjük. A lemezen lévő session automatikusan importálódik és így látható lesz a lemez teljes tartalma.

Audio CD írás:

Válasszuk ki az írandó audio fájlokat. Lehet bármilyen formátumú, amit a Windows Media Player ismer. Az audio CD írást ugyanis ezen az alkalmazáson keresztül hajthatjuk végre.
Kattintsunk az írandó fájlra a jobb egérgombbal, a megjelenő menüben válasszuk ki a "Copy to Audio CD" menüpontot. Elindul a Media Player egy kettős ablakkal:
Bal oldalon láthatók az írandó anyagok (Music to Copy), jobb oldalon pedig a CD lemezen lévő audio fájlok (Music on Device).
További írandó fájlokat ugyanígy adhatunk hozzá a listához.
Az írást megkezdeni a "Copy Music" feliratra kattintva lehet.
Ha nem szabványos audio CD formátumú amit írni akarunk, a program végrehajtja a szükséges konvertálást a másolás előtt.

A CD író beállításai:

A CD író tulajdonság lapján találunk egy "Recording" oldalt. Itt állíthatjuk az írás engedélyezését a meghajtón: "Enable CD recording on this drive".
A felső legördülő menüben választhatjuk ki azt a partíciót, ahol az átmeneti fájlokat akarjuk tárolni. Itt minimum az írandó anyag méretével egyező szabad helynek kell lennie.
Az alsó legördülő menüben állíthatjuk be az írás sebességét. A listában csak az adott meghajtón alkalmazható értékek jelennek meg, függően a behelyezett lemeztől (CD-R, CD-RW). Ha az írás "Buffer Underrun" hibával megszakad, az azt jelenti, hogy a rendszer nem tudja kellő sebességgel, folyamatosan adni az adatokat az író számára, ekkor próbálkozzunk az írási sebesség csökkentésével.
Az utolsó állítási lehetőségünkkel meghatározhatjuk, hogy az írás befejeztével a CDROM ajtaja nyíljon-e ki automatikusan.