Windows - Egy fájlkiterjesztés - több hozzárendelt program

A Windows-ban minden fájltípushoz hozzárendelhetünk egy programot és kétszer kattintva az adott fájlon megnyithatjuk vele azt. De mi van, ha bizonyos műveleteket bizonyos programokkal végzünk és nem mindig ugyanazzal akarjuk megnyitni a fájlt? A fájlmegnyitás lehetséges több programmal is - két egérkattintással. Tipikus példa szokott lenni a fenti problémára a képfájlok esete. Lehet, hogy kétszer rákattintva csak meg akarjuk nézi őket, de lehet, hogy szerkeszteni szeretnénk az MSPaint programmal, a következő feladatot pedig csak a Photoshop-al tudjuk megoldani. Elindítva a kívánt programot és ebből mindig megnyitni az adott képfájlt, elég lélekölő feladat, főleg ha ez a mindennapi munkánk részét képezi.
A Windows lehetőséget ad egy fájltípushoz több programot is hozzárendelni és jobb oldali egérgombbal kattintva rajta a felbukkanó menüből kiválaszthatjuk, hogy melyikkel akarjuk megnyitni.
Nyissuk meg a Vezérlőpult > Mappabeállítások ablakot és válasszuk a "Fájltípusok" fület. Rövid várakozás következik, amíg a Windows összegyűjti a szükséges információkat.
Keressük ki a BMP kiterjesztést a "Bejegyzett fájltípusok" listában és kattintsunk rá. A keresést megkönnyíti, ha a listamezőben lenyomjuk a "b" billentyűt.
Ezután kattintsunk a "Speciális" nyomógombra.
Itt vannak felsorolva azok a műveletek, amelyek listája akkor jelenik meg, ha a fájlon a jobboldali egérgombbal kattintunk. Az "Open" jelenti a kétszeri kattintással való megnyitást. A "Szerkesztés" gomb segítségével nézhetjük meg, hogy milyen program van hozzárendelve. Az "edit" művelethez alapesetben az MSPaint program tartozik.


Mi most hozzunk létre egy olyan menüpontot, ami a Photoshop programmal való szerkesztést is lehetővé teszi:
Kattintsunk az "Új..." gombra, a megjelenő ablak "Művelet" mezőjébe írjuk be: "Megnyitás a Photoshoppal".
Ezután nyomjuk le a "Tallózás" gombot és válasszuk ki a Photoshop alkalmazást. Alapértelmezett helye: "C:\Program Files\Adobe\Photoshop 6.0\Photoshp.exe".


Indítsuk el a Windows Intézőt és keressünk egy BMP fájlt.
Kattintsunk rá a jobb oldali egérgombbal.
A felbukkanó menüben megtaláljuk a "Megnyitás a Photoshoppal" menüpontot is.
Kattintsunk rá most már a bal oldali egérgombbal, betöltődik a Photoshop és az adott kép.
Ugyanezt az MSPaint-el érjük el, ha az "edit" menüpontot választjuk.

Ezzel a módszerrel további alkalmazásokat is hozzárendelhetünk egy fájltípushoz.