Windows - Egynél több tartomány (domain) kezelése az Internet Information Services (IIS) 5.0 segítségével

IIS 7. rész

Ebben a cikkünkben azt mutatjuk be, miként lehet egynél több web és FTP hely kezelését megvalósítani egyetlen gépen úgy, hogy csak egy vagy egynél több IP címünk van. Előfordulhat, hogy egyetlen szerver nem egy, hanem több tartománynak ad otthont. Két lehetőségünk van: az egyik az, hogy a több tartományhoz több IP cím tartozik, a másik pedig, hogy csak egy IP címünk van.
Nézzük meg először a webhelyeket. Az IIS három paramétert használ egy webhely azonosítására:
1. IP cím
2. Port száma
3. Állomásfejléc neve
Ha több hálózati kártyával rendelkezünk, mindegyiknek beállíthatunk egy IP címet és mindegyik IP címet hozzárendelhetjük egy webhelyhez.
Ha csak egy hálózati kártyánk van, de több IP cím kezelését kell megvalósítani, az is lehetséges. Ehhez kattintsunk az asztalon lévő Hálózati helyek > Tulajdonságok > Helyi kapcsolat > Tulajdonságok > TCP/IP protokoll > Tulajdonságok > Speciális > Hozzáadás gombjára. Itt sorban megadhatjuk az IP címeket és a hozzájuk tartozó alhálózati maszkokat. Az Internet szolgáltatáskezelőben nyissuk ki egy webhely "Tulajdonságok" lapját és az IP címek legördülő menüjében válasszuk ki a megfelelő címet.
Ha csak egy IP címmel rendelkezünk, még mindig marad két lehetőségünk arra, hogy beazonosítsunk egy webhelyet. Az egyik a "TCP-port" számának az alapértelmezett 80-asról történő megváltoztatása. Ennek a módszernek az a hátránya, hogy a webes elérésnek az egész világon a 80-as az alapértelmezett értéke. Ha ezt megváltoztatjuk, akkor azt a felhasználók tudomására kell hozni. Ha eddig a webcímünk http://www.iisproba.hu volt és átírtuk a portot 81-re, akkor ezután a http://www.iisproba.hu:81 címet kell a böngészőkbe beírni a site eléréséhez.
Utolsó lehetőségünk - ha nem akarunk portot váltani és maradt az egy IP - hogy az " Állomásfejléc neve" paramétert használjuk. Ehhez kattintsunk az "IP-cím" melletti "Speciális" majd a "Szerkesztés" gombokra. Itt tudjuk megadni a fejléc nevet. De mit írjunk ide? Az eléréshez szükséges HTTP kérés "Host" mezőjének tartalmát. Egyszerűbben:
Ha a webhelyünk címe egy böngészőbe írva: http://www.iisproba.hu, akkor a "Host" értéke www.iisproba.hu. Ennek segítségével az IIS már képes lesz különbséget tenni a webhelyek között.

Az FTP helyek azonosítása szintén lehetséges az IP címek és a port számok hozzárendelésével. Erre ugyanaz érvényes, mint a webhely azonosításra, de nincs lehetőségünk állomásfejléc nevet használni.

Megjegyzés:
A Windows 2000 Professional is tartalmazza az IIS-t, de ott csak egy FTP és webhely kezelésének megvalósítása lehetséges.


Terminálszolgáltatás cikksorozat