Windows - A Windows XP újdonságai: System Restore

A System Restore a Windows Millennium verziójában jelent meg először, feladata az operációs rendszer bármilyen szintű sérülése esetén, az eredeti működőképes állapot visszaállítása. Ez a funkció a Windows 2000-ben ilyen formán nem volt jelen, de az XP-be ismét belekerült. Valamilyen szinten minden operációs rendszer gondoskodott a saját védelméről. Ez kezdetben a rendszerfájlok rejtetté tételét jelentette, később azonban egyre hatékonyabb szoftveres védelmi módszerek jelentek meg. A Windows Millennium egy nagy előrelépést hozott a beépített System Restore szolgáltatásával, ehhez hasonló a Windows NT utolsó működő konfigurációjának visszaállítása.
A System Restore az XP-ben is megtalálható. A rendszer állapotáról úgynevezett pillanatképeket készít maghatározott időközönként. Ezt úgy teszi, hogy a hatáskörébe tartozó fájlokról készít egy biztonsági másolatot. Egy esetleges hibás eszközmeghajtó vagy szoftver feltelepítése után, ha az operációs rendszer nem indul el vagy csak valamely funkciója nem működik megfelelően, jöhet a System Restore és az utolsó mentett jó konfigurációig visszaállítja a rendszert. Azt a működő állapotot, amikor a mentés elkészül Restore Point-nak hívják és automatikusan kerül meghatározásra, de van lehetőség kézi beállításra is.

A System Restore be- és kikapcsolása és a felhasználandó merevlemez terület korlátozása:

Kattintsunk a Control Panel > Performance and Maintenance csoportra és válasszuk a "System" ikont. Ugyanide jutunk Natural billentyűzeteken a WIN+PAUSE megnyomásával.
Megjelenik a "System Properties" ablak, itt kattintsunk a "System Restore" fülre.
A "Turn off System Restore on all drives" jelölőnégyzet szolgál a funkció be- és kikapcsolására. Láthatjuk, hogy alapértelmezésben be van kapcsolva.

A biztonsági másolat sok értékes helyet foglalhat a merevlemezen. Az "Available drives" listában a rendszerben lévő partíciók vannak felsorolva, a "Settings" gombra kattintva meghatározhatjuk minden partíción külön - külön a mentés céljára felhasználható merevlemez területet. A mai relatívan olcsó merevlemez árak mellett nem biztos, hogy érdemes a System Restore-t kikapcsolni vagy annyira lecsökkenteni a felhasználandó lemezterületet, hogy működésképtelenné váljon.

A Restore Point kézi kiválasztása:

Alapesetben automatikusan történik, de ha tudjuk, hogy egy olyan művelet elvégzése előtt állunk, aminek kétes kimenetele lehet a rendszer biztonsága szempontjából, használhatjuk a kézi meghatározást is.
A %systemroot%\system32\restore\srdiag.exe elindít egy varázslót, amelyen keresztül elvégezhetjük a konfigurálást.
Elérhető még a Control Panel > Performance and Maintenance > See Also > System Restore menüponttal is.
Az első oldalon válasszuk a "Create a restore point" rádiógombot és kattintsunk a "Next" nyomógombra.
A következő oldalon fűzzünk egy megjegyzést a mentéshez és kattintsunk a "Create" gombra. A megjegyzést vegyük komolyan és úgy válasszuk meg, hogy még hasznát vehetjük a mentés beazonosításában. Ehhez az aktuális dátum és idő automatikusan hozzáadódik.
Az elmentett fájlok a partíciók "System Volume Information" könyvtárában vannak eltárolva, egy "Super Hidden" attribútummal rendelkező mappában.

Az elmentett rendszer visszaállítása:

Ismét a fenti varázslóra lesz szükségünk, indítsuk el és most válasszuk az első "Restore my computer to an earlier time" rádiógombot, majd kattintsunk a "Next" gombra. Válasszuk ki a naptáron a visszaállítandó mentés napját, a mellette lévő listából pedig a mentést. A "System Checkpoint" az operációs rendszer automatikus mentését jelenti.
Kattintsunk a "Next" gombra.
Megjelenik egy utolsó figyelmeztető szöveg, itt még kiléphetünk, ha azonban befejezzük, visszaállítódik az elmentett állapot és a számítógép újraindul.

A visszaállítás előtti állapot visszaállítása:

Ezt is megtehetjük. Ha valamiért mégis a visszaállítás előtti állapothoz akarunk visszatérni ismét a varázslót kell elindítani és a megjelent új "Undo my last restoration" rádiógombbal az előző folyamaton végigmenve, most visszaállítódik a visszaállítás előtti állapot.