Windows - A WINS névfeloldó rendszer bemutatása

WINS (Windows Internet Name Service) 1. rész

A számítógép nevek IP címekké alakítására sok megoldás létezik. Az egyik a WINS kiszolgáló - ügyfél rendszer használata. Cikksorozatunkban egy ilyen rendszer létrehozásához és üzemeltetéséhez szükséges ismereteket kívánjuk bemutatni. Első cikkünkben megismerkedünk a rendszer alapjaival, a következő részekben pedig áttérünk a gyakorlati megvalósításra. A NETBIOS nevekről:

Minden Windows hálózatban lévő számítógép rendelkezik egy NETBIOS névvel, ez egyedileg azonosítja, tehát két egyforma NETBIOS nevű gép nem lehet. Hossza maximum 15 karakter, ha ennél kevesebb az operációs rendszer automatikusan null karakterekkel pótolja ki (ez közvetlenül nem látható). Továbbá tartalmaz még egy 16. karaktert is, amely a gép hálózati regisztrációjában használatos. Ha számítógépet vagy erőforrásokat keresünk a hálózaton, ezekkel a nevekkel találkozunk (pl.: SZERVER1, RAKTAR stb.). A NETBIOS nevek és az IP címek is egyedileg azonosítják a gépeket, így kialakítható köztük egy átjárhatóság.

A WINS:

A Windows Internet Name Service (WINS) a NETBIOS nevek IP címekké alakítását végzi el. Előnye a hasonló rendszerekkel szemben, hogy automatizált, nem kíván kézi beavatkozást a működése folyamán. A DNS rendszereknek ma is használatos olyan megvalósítása, ahol az adatfrissítés még mindig kézzel történik. De a DNS névfeloldás Interneten és a helyi hálózaton való elterjedése háttérbe szorította a WINS használatát. A NETBIOS üzenetszórásos névfeloldás hálózatterhelő jellemzőit a minimálisra lehet csökkenteni egy WINS kiszolgáló üzembe helyezésével.
A WINS ügyfélgépek az operációs rendszer elindítása alatt felveszik a kapcsolatot a WINS kiszolgálóval és bejegyeztetik az IP címüket. Amikor kommunikációt akarnak kezdeményezni egy másik géppel, szintén a WINS kiszolgálóhoz fordulnak, kérve a célgép IP címét. A kiszolgálói bejegyzéseknek van egy élettartama (TTL - Time To Live), amíg használhatók maradnak. Ennek lejártával a bejegyzések megszűnnek. Amikor a WINS ügyfél kilép a hálózatból (szabályosan kilépünk a Windows-ból), a lefoglalt bejegyzést felszabadítja. Ügyfél oldali szoftverek gyakorlatilag minden operációs rendszerhez rendelkezésre állnak az OS/2-től kezdve a Linux-on át valamennyi Microsoft platformig. Az adatbiztonság és rendelkezésre állás növekszik meg azzal, hogy a kiszolgálói adatbázis többszörözhető (replikálható) a kiszolgálók között.

Több WINS kiszolgáló:

Nagy általánosságban elmondható, hogy egy WINS kiszolgáló 75-85 névfeloldást és 25 IP cím - név bejegyzést tud kiszolgálni másodpercenként. Ennek a gyakorlati megvalósulása persze függ a hálózat sebességétől és a kiszolgáló hardvertől is. Javasolt 1000 gépenként egy WINS kiszolgálót telepíteni.
Egy hálózatban lehet több WINS kiszolgáló és egy ügyfélgépen is beállítható egy vagy több kiszolgáló keresése. Az első beállítottat nevezik elsődlegesnek, a többit pedig másodlagosnak. Köztük kiszolgáló oldalon nincs különbség, csak az ügyfelek különböztetik meg őket oly módon, hogy ha az elsődleges kiszolgáló nem érhető el vagy nem tudja kiszolgálni a kérést, akkor és csak akkor fordulnak a másodlagos kiszolgálókhoz.
Az ügyfélgépeken maximum 12 db kiszolgáló adható meg, erre a legritkább esetben lehet szükség. Ha egy hálózatba 20 db vagy több kiszolgálót tervezünk, a megvalósítás előtt a Microsoft azt javasolja, hogy vegyük fel a kapcsolatot a technikai tanácsadó részlegükkel (ne feledjük, hogy 1000 gépenként van szükség 1 WINS kiszolgálóra).

A WINS proxy ügynökök (WINS Proxy Agents):

Egy WINS ügyfélgép beállítható úgy is, hogy továbbítsa a feloldási kérelmeket a kiszolgáló felé az olyan gépektől, amelyek nem képesek a kiszolgáló használatára. Ez a gyakorlatban úgy működik, hogy az ügyfelek üzenetszórást (broadcast) küldenek szét a hálózatba, a proxy ügynök ezeket veszi és továbbítja a kiszolgáló felé. A válasz szintén az ügynökhöz érkezik és innen továbbítódik a kérést intéző géphez.

A DNS és a WINS együttműködése:

A Windows 2000 Server DNS kiszolgálója együtt tud működni a hálózat WINS kiszolgálóival. Abban az esetben, amikor nem lehet egy DNS kérést feloldani, mert az nem szerepel az adatbázisban, rekurzív lekérdezések következnek. Ilyenkor más elérhető DNS kiszolgálók próbálják végrehajtani a feloldást. Ha ez is sikertelen a DNS kiszolgáló a WINS kiszolgálót kérdezi meg, oly módon, hogy a teljes DNS név (FQDN) első pontig terjedő részét - tehát elvileg a NETBIOS gépnevet - küldi el a WINS kiszolgálóhoz.

Burst mód:

Képzeljük el azt az esetet, amikor egy áramszünet után egyszerre indul újra a hálózat összes gépe és mindegyik nagyjából egyszerre akarja az IP címét beregisztrálni a WINS kiszolgálón. Ezt nevezik burst terhelésnek. A befutott kérések egy várólistára kerülnek (a lista hossza: 500 kérés), ha ez betelik, akkor lép életbe a burst mód. Ilyenkor a kérő azonnal kap egy pozitív visszajelzést egy TTL (Time To Live) értékkel. Ez az érték 5 perc és arra utasítja az ügyfél gépet, hogy eddig ne intézzen újabb kérést, hanem várjon türelmesen. Ez az első 100 ügyfélre vonatkozik. A további 100 már 10 perces várakozási időre lesz kényszerítve (mindig 5 perccel növekszik az érték), ez így megy 50 percig. 25000 kérés szám felett a kiszolgáló visszautasítja az ügyfeleket. A burst visszajelzések alatt a tényleges névregisztrációk természetesen automatikusan zajlanak.


WINS cikksorozat