Windows - Programok futtatása egy általunk meghatározott időpontban - automatikusan

Tetszőleges időpontban futtathatunk programokat, akár a háttérben észrevétlenül is. A program lefuthat egy adott időpontban vagy periódikusan ismétlődve. Beállítható az is, hogy a hálózat mely számítógépén induljon el. A feladatütemezést az AT paranccsal végezhetjük el. Az AT szintaxisáról parancssorban az AT /? kiadásával kapunk tájékoztatást. Csak a rendszergazdák számára áll rendelkezésre. Használatát legkönnyebben úgy lehet megérteni, ha példákon keresztül szemléltetjük:
at
Kilistázza a képernyőre a helyi számítógépen ütemezett feladatokat.
at 3
Minden feladat kap egy azonosító számot. A példában a 3 azonosítóhoz tartozó feladatról tudhatunk meg részleteket.
at \\dorothy
Kilistázza a képernyőre a "dorothy" nevű számítógépen ütemezett feladatokat.
at \\dorothy /delete /yes
Kitörli az összes ütemezett feladatot a "dorothy" nevű gép feladat listájából. A /yes paraméter a feltett kérdésekre igenlő választ ad, ha nem használjuk nekünk kell válaszolnunk.
at 13:15 /interactive mspaint
13 óra 15 perckor elindítja az "mspaint" programot. A program az előtérben fog futni, használhatjuk és kiléphetünk belőle. Ha elhagyjuk a /interactive paramétert, akkor a program háttér folyamatként fog működni. Csak a Feladatkezelő > Folyamatok oldalán lesz látható. Ez nyilván egy rajzolóprogram esetében használhatatlanságot eredményez, de lehetnek olyan alkalmazások, amiket így elindítva működésükkel nem zavarnak minket.
at 8:00 /interactive /every:14,28 c:\winnt\system32\mspaint
Az "mspaint" futtatása minden hónap 14. és 28. napján reggel 8:00 órakor.
at 8:00 /interactive /every:szerda,csütörtök mspaint
Az "mspaint" futtatása minden szerdán és csütörtökön reggel 8:00 órakor. A hét napjainak jelölésére a napok neveinek kiírásán kívül a következő betűket használhatjuk:
magyar Windows 2000 esetén: H,K,SZE,CS,P,SZO,V
angol Windows 2000 esetén: M,T,W,TH,F,S,SU
at \\pinkpanther 9:15 /interactive /next:szo mspaint
Az "mspaint" futtatása a "pinkpanther" nevű számítógépen a következő szombaton 9 óra 15 perckor. Ha a parancs kiadásának napja szombatra esik, de még nincs 9:15 a program azon a napon fut le.

Ha parancssorban akarunk futtatni, akkor használjuk a "cmd /c" paramétert (lásd cmd.exe /?):
at \\pinkpanther 14:13 cmd /c "dir > c:\files.txt"
14:13 órakor kilistáztatjuk a "pinkpanther" gép aktuális könyvtárának tartalmát a "c:\files.txt" fájlba.

Látható, hogy az AT parancs igen rugalmasan használható, akár hálózaton keresztül is. A rendszer újraindítása vagy kikapcsolása nem befolyásolja a feladatütemezést. Természetesen a futtatás időpontjában az adott számítógépnek bekapcsolva kell lennie, ha nincs, a feladat elveszik. Néhány javasolt felhasználási terület: biztonsági másolatok készítése automatikusan, erőforrások megosztása reggel - megszüntetése este, éjszakára ütemezett víruskeresés a hálózaton. A felhasználásnak csak a fantázia szab határt.