Windows - Internetes időszinkronizálás

Windows XP újdonságai 4. rész

A Windows NT-től kezdve lehetséges volt a számítógép óráját egy központi kiszolgálóhoz igazítani. Az XP ezen felül képes az Interneten megtalálható nagy pontosságú atomórákhoz kapcsolódni és a helyi időt ennek megfelelően beállítani. A dolog tulajdonképpen nem új, mert a Windows NT/2000 mindegyike szinkronizálható egy központi időkiszolgálóhoz. A kommunikáció a Simple Network Time Protcol (SNTP) protokollal zajlik az UDP 123-as porton. Ez a port az Internetes kapcsolat elől el van zárva. Az XP-ben megvalósították az Internetes időkiszolgálók felé irányuló kommunikációt, így gyakorlatilag számtalan óra közül választhatunk. Egy valamire kell csupán figyelnünk és ez az időzóna.

Az időszinkronizálás engedélyezése/letiltása:
  • Kattintsunk kétszer az egérrel a Tálca órájára (ugyanez elérhető a Control Panel > Date, Time, Language, and Regional Options > Date and Time útvonalon is).
  • Megjelenik a "Date and Time Properties" ablak.
  • Kattintsunk az "Internet Time" fülre.
Ellenőrizzük, hogy az "Automatically synchronize with an Internet time server" jelölőnégyzetben megtalálható-e a pipa (ez az alapeset). Ha nem, akkor nem lehetséges az időszinkronizálást végrehajtani.

Időkiszolgáló választás:

A "Server" legördülő menüben találunk két előre beállított időkiszolgálót:
  • time.windows.com
  • time.nist.gov
Az elsőt a Microsoft a másodikat az USA kormánya üzemelteti.
Használhatjuk bármelyiket, de megadhatunk új kiszolgálót is, ehhez egyszerűen írjuk be a nevét a menübe. A kiszolgáló lehet a helyi hálózaton, de lehet az Interneten is.

A szinkronizálás feltételei:

Állandó Internet kapcsolatnál hetente automatikusan történik az időbeállítás. A következő beállítási időpontot a "Next synchronization..." sorban találjuk. Ha nem rendelkezünk állandó kapcsolattal kénytelenek vagyunk manuálisan elvégezni az "Update Now" nyomógombra kattintással.

Továbbá nem jön létre sem automatikusan, sem manuálisan a beállítás akkor, ha a két gép között dátum eltérés van. Ilyenkor először gondoskodni kell a pontos dátumról aztán megpróbálni az időt beállítani.
Előfordulhat, hogy a hálózat tűzfala megakadályozza az SNTP protokoll kommunikációját. A legtöbb tűzfal programozható ilyen esetekre. A Microsoft Internet Connection Firewall alapbeállításokkal is engedélyezi az SNTP forgalmat.
Az is előfordulhat - különösen a közkedvelt időkiszolgálóknál - hogy nem elérhetőek a leterheltségük miatt. Ebben az esetben nem tudunk mást tenni, mint egy másiknál próbálkozni.Windows XP újdonságai cikksorozat