Windows - A Windows 2000 szever verziói és különbségeik

Gyakran felmerülő kérdés, hogy a Microsoft Windows 2000-nek milyen szerver verziói vannak és főleg mi ezek között a különbség? Cikkünkben összeválogattuk a meghatározóbb tételeket, hogy mindenki eldönthesse, neki melyik változat a legmegfelelőbb. A fő verziók:

Windows 2000 Server
Windows 2000 Advanced Server
Windows 2000 Datacenter Server

Windows 2000 Small Business Server: Gyakran ide sorolják, de valójában nem tarozik a termékvonalhoz. Ennek tisztázása cikkünk végén található.

A fő verzióknak létezik még speciális területen való alkalmazásra "átalakított" változata is. Ilyen például a 64 bites Itanium processzoron futó Advanced Server Limited Edition.


A különbségek:

Összehasonlításunk kiinduló pontja a Windows 2000 Professional.

Mennyivel tud többet a Windows 2000 Server mint a Windows 2000 Professional?

ACS:
Admission Control Services. Korlátozható segítségével az alkalmazások által elfoglalt sávszélesség. Ezzel megakadályozható a hálózat túlterheltsége. Csak az erre felkészített alkalmazásokon lehet használni.

Active Directory
Címtárszolgáltatás. Egy olyan adatbázis és a hozzá tartozó keretrendszer, amely a hálózati objektumokat tartalmazza. Az objektumok bármilyen típusúak lehetnek: megosztott erőforrások, nyomtatók, számítógépek, ügyféladatok, rendszeradatok, stb. Ezek teljeskörű kezelése, nyilvántartása, keresések megvalósítása és a típustól függő műveletek elvégzése is ide tartozik.

Alkalmazás kezelés
Felhasználókhoz rendelhetők alkalmazások. Ezek bármelyik bejelentkezett gépen rendelkezésre kell, hogy álljanak. Ha nincsenek jelen, a rendszer automatikusan telepíti őket.

Csoportházirend
A tartományba bejelentkezett gépek és felhasználók jogosultságait írja le központilag, egy helyről vezérelhetően.

DHCP
A hálózatba bejelentkezett gépek automatikus IP cím kiosztását és ezek karbantartását megvalósító szolgáltatás.

DNS
Domain Name System. Az IP címeket könnyen megjegyezhető nevekkel helyettesítve áttekinthetőbbé, emberközelibbé teszi a hálózati címrendszert. Ez az Internetes névrendszer alapja.

DFS
Distributed File System. Egy virtuális fájlrendszer hozható létre vele egy kiszolgálón. Minden gép itt tárolhatja és innen kérheti le az adatokat, megvalósítva ezzel a központi adattárolást. Az ilyen rendszerek karbantartása, felügyelete, mentése, adatbiztonsága csökkentett költségterhelést eredményez.

IPSEC
IP Security. A nem biztonságos IP protokoll biztonságos, titkosított megfelelője. Internetes kereskedelemben és banki tranzakciókban használják leggyakrabban.

IIS
Internet Information Services. Megtalálható a Professional verzióban is, de itt lényegesen több tudással. Több web és ftp hely kezelhető vele egyszerre egy gépen, jobban skálázható.

Job Object
Több összetartozó folyamatot egy egységként lehet kezelni. Ezek majdnem minden tulajdonsága állítható, skálázható.

Kerberos hitelesítési eljárás
Nagy biztonságot nyújtó hitelesítési eljárás és protokoll. Napjaink egyik legmegbízhatóbb biztonsági szolgáltatása.

Tranzakció szolgáltatások
Elvégzett műveleteket csoportosan vonhatunk vissza, helyreállítva a kiindulási állapotot. Ez az erre felkészített programokkal, programelemekkel valósítható meg.

Nyilvános kulcsú hitelesítési eljárás
Ezzel a biztonságos módszerrel lehet kezelni a bejelentkezéseket. Használata megkövetelhető a kliensektől.

RAS
Remote Access Service. Távoli (pl. telefonvonalon keresztüli) hozzáférést biztosít az ügyfelek számára, megfelelő hitelesítési és hálózati beállítások használatával elérhetővé teszi a hálózat erőforrásait.

Terminálszolgáltatások
Az operációs rendszer távoli felügyeletét és alkalmazások kiszolgálón való futtatását biztosítja, olyan gépeken is, amelyek felépítésükből fakadóan ezt helyileg nem tudnák megvalósítani.

Útválasztás
Komplett útválasztó (router) szoftvert tartalmaz. Segítségével megvalósítható a teljes hálózat útválasztása.

WBEM
Web Based Enterprise Management. A meghajtók és alkalmazások kezelését leíró DMTF szabvány Windows 2000-beli megvalósítása.

WINS
Windows Internet Name Service. A DNS rendszerhez nagyon hasonlító névfeloldási szolgáltatást valósít meg.


Mennyivel tud többet a Windows 2000 Advanced Server mint a Windows 2000 Server?

Cluster Service
Fürtszolgáltatás. A Windows 2000 Advanced Server egyik legnépszerűbb szolgáltatása. Több gép összekapcsolását és egyként üzemelését lehet vele megvalósítani, így növekszik a rendelkezésre állás, az adatbiztonság és a terhelhetőség. Maximum 32 gép összekapcsolására van lehetőség.

Hot-add memory support
A számítógép kikapcsolása nélkül lehet memória modulokat cserélni. Ehhez az operációs rendszer támogatásán kívül, hardveres támogatásra is szükség van.

EMA
Enterprise Memory Architecture. Maximum 8 GB memória (RAM) megcímzését teszi lehetővé. Nagy számításigényű és terheltségű hálózatokban alkalmazható hatásosan.

LBS
Load Balancing Service. A fürtszolgáltatáshoz kapcsolódik és a terhelés elosztásáért felelős a fürtön belül.

SMP
Symmetrical Multi Processing. Több processzor támogatás: maximum 8 processzort képes kezelni.


Mennyivel tud többet a Windows 2000 Datacenter Server mint a Windows 2000 Advanced Server?

Maximum 64 GB memória kezelés
Az Enterprise Memory Architecture felépítésnek köszönhetően 64 GB-ra növekedett a megcímezhető memória mérete. Ez nagyvállalati, nagy terheltségű rendszerekben is használhatóvá teszi az operációs rendszert.

SMP
Symmetrical Multi Processing. Több processzor támogatás: maximum 32 processzort képes kezelni.


Mit tartalmaz a Windows 2000 Small Business Server?

Tulajdonképpen nem egy önálló termékről, hanem egy programcsomagról van szó. A következő összetevőket tartalmazza:
  • Windows 2000 Server
  • Exchange 2000 Server
  • Fax Server
  • Frontpage 2000
  • Health Monitor
  • Internet Security and Acceleration (ISA) 2000 Server
  • Outlook 2000
  • SQL 2000 Server
  • Shared Modem Service