Windows - A WINS névfeloldó rendszer telepítése, adatbázisának kezelése

WINS (Windows Internet Name Service) 2. rész

Az előző részben megismerkedtünk a WINS névfeloldó rendszer alapjaival. Most ennek folytatásaként a gyakorlati megvalósítás részeként a szolgáltatás telepítésével, naplózásával és a WINS adatbázis karbantartásával foglalkozunk. A WINS kiszolgáló modult a Windows 2000 Server verzióiban történő megvalósításon keresztül tárgyaljuk.


A kiszolgáló telepítése:

A telepítés sorrendben a következő elemek elérésével lehetséges:
Válasszuk ki a
Vezérlőpult >
Programok telepítése / törlése >
Windows összetevők hozzáadása vagy eltávolítása >
Összetevők >
Hálózati szolgáltatások >
Részletek >
Windows Internet Name Service (WINS) jelölőnégyzetet. Utána kattintsunk a "Tovább" nyomógombra.
A Windows 2000 Server telepítőlemezére szükségünk lehet. Ennyiből áll a telepítés, gyakorlatilag ilyenkor már egy használható kiszolgálóhoz jutunk.

A WINS kiszolgáló konfigurálása:

A telepítés után a "Felügyeleti eszközök" mappában található WINS ikonra kattintva vezérelhetjük a kiszolgálót. Előre telepített beállításokkal rendelkezik, ezekkel a legtöbb hálózati környezetben működőképes.
Vannak viszont olyan adatbiztonsági és egyéb tulajdonságok, amelyeket célszerű megismerni:

Az eseménynapló bejegyzéseinek kibővítése:

A főbb WINS műveletek bekerülnek az eseménynaplóba. Hibakeresésnél vagy a rendszer ellenőrzésénél jól jöhet, ha részletesebb esemény listához juthatunk. Ez úgy lehetséges, hogy a Felügyeleti eszközök > WINS konzolon rákattintunk a kiszolgáló nevére, majd a Művelet > Tulajdonságok menüpontra. Itt kattintsunk a "Speciális" fülre és jelöljük be a "Részletes eseménynaplózás a Windows eseménynaplójába" jelölőnégyzetet. Nagyobb forgalmú, sok ügyfeles hálózatokban csak hibakeresési céllal engedélyezzük ezt a szolgáltatást, mert alkalmanként lassíthatja a kiszolgálást.

A WINS adatbázisának karbantartása:

Az IP címek és NETBIOS nevek tárolódnak itt. Jet adatbázis motor vezérli, fizikai helye a %systemroot%\system32\wins mappában van. Az adatbázis hibatűrő kialakítása lehetővé teszi a sérülés utáni helyreállítást (sérülést szenvedhet például áramszünet következtében).

Minden alkalommal, amikor egy ügyfél kilép a hálózatból és felszabadul az IP címe. Az általa lefoglalt hely viszont nem szabadul fel. Ennek következménye az adatbázis méretének megnövekedése és ebből következően a kiszolgálás lelassulása. A probléma elhárítására lehetőség van az adatbázis karbantartására. Ez kétféleképpen történhet: automatikusan és kézi úton.
Az elévült rekordok kézi törléséhez kattintsunk a Felügyeleti eszközök > WINS konzol faszerkezetében a kiszolgáló nevére, majd a Művelet > Az adatbázis törlése menüpontra.
A rendszer eseménynaplójába "A rendszergazda ('Rendszergazda') takarítási műveletet kezdeményezett." bejegyzés kerül. A művelet elkezdésének, lényegesebb szakaszainak és befejezésének ténye szintén rögzül. A törléssel együtt jár az adatbázis konzisztencia ellenőrzése is (lásd később).

Az automatikus megoldás a WINS kiszolgáló működése közben történik, bizonyos időközönként. Ez beállítható ha Műveletek > Tulajdonságok menüpontra kattintva a megjelenő ablak "Időközök" oldalára lépünk.
Négy időpont állítási lehetőségünk van, jelentésük a következő:

"Megújítási időköz":
Egy bejegyzett ügyfél NETBIOS nevét és IP címét ennyi ideig őrzi meg a rendszer maximum, megújítási kérelem nélkül.

"Törlési időköz":
A felszabadult nevek nem törlődnek azonnal az adatbázisból. Itt azt állíthatjuk, hogy a felszabadulás és a töröltként való megjelölés között mennyi időnek kell eltelnie.

"Törlési időtúllépés":
Az előző idő intervallumhoz még ez is hozzáadódik, amíg ténylegesen törlésre kerülnek az adatok.

"Ellenőrzési időköz":
Egy másik WINS kiszolgálótól kapott adatok érvényességét ennyi ideig nem ellenőrzi.

Konzisztencia ellenőrzés:

Szintén elvégezhető kézi és automatikus úton is. Az elévült rekordok törlésénél végrehajtódik ugyan, de kezdeményezhetjük mi is. Feladata az adatbázisban szereplő rekordok érvényességének ellenőrzése. Ez szintén nagyon hálózat terhelő művelet, mert ilyenkor az összes rekordot lekérdezi az ügyfelektől és egyezés esetén a bérleti idő frissítésre kerül. Ha az ügyfél adata frissebb - ez akkor lehetséges, ha egy másik WINS kiszolgálótól származik vagy régebbi a verzió azonosítója - akkor frissül az adatbázis és a régi bejegyzés törlésre lesz kijelölve.
Konzisztencia ellenőrzés kézileg a Művelet > Adatbázis konzisztenciájának ellenőrzése menüvel lehetséges. Csak a verzió azonosító alapján történő ellenőrzést a Művelet > Verzióazonosító konzisztenciájának ellenőrzése menüvel érjük el. Automatikusan pedig a Tulajdonságok > Adatbázis ellenőrzése oldalon található beállítások engedélyezésével történik. Az időpontot válasszuk meg úgy, hogy akkor legyen ellenőrzés, amikor a hálózati forgalom a legkisebb. Az előre beállított értékek a legtöbb hálózatban megfelelőek (ellenőrzés hajnali 2 órakor).

Az adatbázis rekordok megjelenítése:

Kattintsunk az "Aktív regisztrációk" mappára. A képernyő jobb oldalán egy leírással találkozhatunk a rekordok megjelenítésére vonatkozóan. A tényleges megjelenítéshez a Művelet > Keresés név alapján menüpontra lesz szükségünk. Jelenítsük meg az összes rekordot úgy, hogy "A következővel kezdődő nevek keresése" legördülő menübe beírunk egy * karaktert és lenyomjuk az ENTER billentyűt vagy rákattintunk a "Keresés most" gombra. Egy konkrét ügyfél adatainak kilistázásához írjuk be az ügyfél gép nevét.
A Művelet > Keresés tulajdonos alapján menüvel adott WINS kiszolgálókhoz tartozó rekordokat listázhatjuk. Ennek akkor van értelme, ha több kiszolgálóval rendelkezünk. Vigyázzunk, mert ez is nagyon terheli a hálózatot és a kiszolgálókat. "Az összes tulajdonos" rádiógomb hatására az összes hálózatban található WINS kiszolgáló adata megjelenik. Az "Ehhez a tulajdonoshoz" gombbal pedig azok, akik a helyi kiszolgáló adatbázisába rekordokat regisztráltak (vagy replikáltak).

Az adatbázis biztonsági mentése:

Készíthetünk egy biztonsági másolatot az adatbázisról és sérülés esetén vissza is állíthatjuk azt. Ehhez kattintsunk a kiszolgáló nevére, utána pedig a Művelet > Biztonsági másolat az adatbázisról sorra. Válasszunk egy mappát a másolat eltárolására és kattintsunk az "OK" gombra. A kiválasztott mappán belül továbbiak jönnek létre (az első neve: "wins_bak"). Ne változtassuk meg a nevüket, mert nem fogjuk tudni innen visszaállítani az adatokat (kapunk egy "A WINS hibát talált a parancs feldolgozásakor" hibaüzenetet).
A visszaállítás csak akkor lehetséges, ha a WINS szolgáltatás nem fut. Leállítása a Művelet > Az összes feladat > Leállítás-ra kattintva érhető el. Pár másodperc szükséges a szolgáltatás szüneteltetéséhez, ennek megtörténte után aktívvá válik a Művelet > Az adatbázis visszaállítása menüpont. Kattintsunk rá és válasszuk ki azt a mappát, amelyikbe elvégeztük a mentést. Elkezdődik a visszaállítás és utána automatikusan elindul a WINS szolgáltatás.

A helyi LMHOSTS fájl importálása az adatbázisba:

Az LMHOSTS fájlon keresztüli névfeloldást nevezhetjük a WINS kistestvérének. Ez ugyanis szintén a NETBIOS nevek és IP címek közötti átjárhatóságot biztosítja. A fájl a %systemroot%\system32\drivers\etc könyvtárban található. Szöveges formátumú, könnyen módosítható bármilyen szövegszerkesztővel. A Windows névfeloldási folyamatában is szerepel, ha nem lehetséges fejlettebb módszerekkel (DNS, WINS) egy névfeloldás véghezvitele, akkor történik meg az LMHOSTS fájl feldolgozása. Lehetséges ennek a fájlnak a tartalmát bevinni a WINS adatbázisba és akkor eleve javult a sikeres feloldás valószínűsége (mindez akkor igaz, ha valós és használható adatokat tartalmazó LMHOSTS fájllal rendelkezünk).
Kattintsunk az "Aktív regisztrációk" mappára és a Művelet > LMHOSTS fájl importálása menüpontra. Mutassunk rá a fájlra és kattintsunk a megnyitás gombra.


WINS cikksorozat