Windows - Fájl és könyvtár megosztás Windows XP alatt

Az XP a fájlmegosztás terén is hozott újdonságokat. A korábbi Windows verziókhoz szokott embereknek első nekifutásra valószínűleg gondot okoz az új technológia. Ezért részletesen ismertetjük a menetét és végül, aki még mindig a Windows 2000 megosztási eljárásai mellett akar maradni, megtudhatja miként lehet visszaállítani a régi felületet. Feltelepítés után keletkeznek előre beállított megosztások a rendszerben. Ezek lehetnek közösek minden felhasználó részére (Shared Documents) és lehetnek a gépet használó ügyfelek részére fenntartva (felhasználónév's Documents). A megosztás egyik legegyszerűbb módja, ha a megosztandó anyagot egyszerűen bemásoljuk ezekbe a mappákba. Így rendszerezett, könnyen megtalálható helyen van az információ, nem keletkezik sok megosztott mappa a merevlemezen - például egy sokadik almappában, amiről egy idő után mi sem tudjuk már, hogy valamikor megosztottuk. Hátránya (ami nem mindig hátrány), hogy kétszer tároljuk ugyanazt az adatot a merevlemezen. A fenti mappák legegyszerűbben a "My Computer" megnyitásával érhetők el.

Egy teljes kötet (partíció) vagy egy mappa megosztása:

Ha teljes kötetet akarunk megosztani, nyissuk meg a "My Computer" mappát,
kattintsunk a kötet betűjelére a jobb egérgombbal,
a menüben válasszuk a "Sharing and Security" sort,
megjelenik egy figyelmeztetés arra vonatkozóan, hogy a teljes kötet megosztása veszélyekkel jár.
Mi ezt tudomásul véve kattintsunk az "If you understand the risk..." kezdetű sorra.

Megjelentek a megosztási beállítások.
Ettől a lépéstől kezdve ugyanazok vonatkoznak egy tetszőleges mappa megosztására, mint a teljes kötetére.
Számunkra a "Network sharing and security" szekció a fontos. Jelöljük be a "Share this folder on the network" jelölőnégyzetet és adjunk nevet a megosztásnak. Ha írásvédetté akarjuk tenni az adatokat, vegyük ki a jelölést az "Allow network users to change my files" jelölőnégyzetből.
Ha mindennel végeztünk, lépjünk az "OK" gombra. Rövid várakozás következik, amíg az XP elvégzi a szükséges beállításokat.
Itt mást állítani nem tudunk, ez a "Simple file sharing". A Windows 2000 idevonatkozó ablakában további paramétereket is megadhattunk. Hol vannak ezek a beállítások? Kicsit el vannak rejtve:

A rendszerben található megosztások kilistázása:

Minden kötet, minden megosztása megtalálható egy listában, így ott központilag könnyen karbantartható.
Elérése a Control Panel > Performance and Maintenance > Administrative Tools > Computer Management > Shared Folders > Shares mappában található.

Egyidejű felhasználók számának előírása:

Kattintsunk rá a lista egyik megosztására a jobb egérgombbal és válasszuk a "Properties" menüpontot. A név, elérési út és megjegyzés beállításain kívül meghatározhatjuk, hogy a megosztást maximum hány felhasználó érheti el egy időben. Ha az alapértelmezett "Maximum allowed" értéken hagyjuk: nincs korlátozás, de az "Allow this number of users"-re állítva mi határozhatjuk meg ezt a számot. Érdekesség, hogy a "Caching" gombot lenyomva még azt is szabályozhatjuk, hogy gyorsítótárba kerüljenek-e az adatok egy beolvasás után.

Elérési jogosultságok meghatározása:

Az előző ablak "Share Permission" oldalán a Windows 2000 felhasználóknak minden bizonnyal ismerős ablakkal találkozhatunk. Felhasználók és felhasználói csoportok számára lehet engedélyezni az adott megosztás elérését, függetlenül attól, hogy az FAT vagy NTFS fájlrendszeren helyezkedik el.
Felhasználó vagy csoport hozzáadása úgy lehetséges, hogy le kell nyomni az "Add" gombot és az "Enter the object names to select" listába be kell írni a nevét. Ha nem vagyunk tisztában a pontos névvel, kattintsunk az "Advanced", utána pedig a "Find Now" gombra. Ekkor kilistázódik az összes rendszerben megtalálható fiók. Nem kell mást tennünk, mint rákattintani a megfelelő névre és az "OK" gombra.
Azt is beállíthatjuk felhasználónként, hogy az elérésen túl milyen további jogosultságokkal rendelkezhetnek.
"Full Control":
Minden jogot megkap a tulajdonos a megosztáson belül: olvashat, írhat, létrehozhat új fájlokat, mappákat, törölhet bármit, programokat futtathat.
"Change":
Olvasási, program végrehajtási, fájl és mappa létrehozási, módosítási és törlési jogokat jelent.
"Read":
Olvasási és program végrehajtási jog.
Az adott jogot az "Allow" jelölőnégyzetekben lehet engedélyezni, a "Deny" jelölőnégyzetekben pedig tiltani.

Akinek a Windows 2000-ben használatos megosztási ablakok jobban kézre állnak, visszakaphatja a jól megszokott felületét:
Az átkapcsolás a Control Panel > Appearance and Themes > Folder Options > View fül >
Advanced settings listapanel > Use simple file sharing (Recommended) jelölőnégyzetben lévő pipa eltávolításával lehetséges.
Ezt követően, ha létre kívánunk hozni egy megosztást, akkor egy oldalról el tudjuk érni az összes beállítást, ugyanúgy mint a Windows 2000-ben.