Windows - A Windows forróbillentyűi

Több funkció elérhető a Windows 2000-ben forróbillentyűk segítségével. Ez gyakorlatilag mindig egyszerűbb és gyorsabb, mint az egér használata. Ebben a cikkben bemutatunk belőlük néhányat és megnézzük, hogy készíthetünk mi magunk is ilyeneket. A gyakrabban használt programok elérése gyorsabb egy billentyű kombináció használatával - még akkor is, ha ezeket esetleg fejben kell tartani - mint több egérkattintással. A Windows 2000 készítői is gondoltak erre:

WIN+F1 - A Windows 2000 Súgó megjelenítése
ALT+ENTER - A kiválasztott elem tulajdonságait mutatja meg (ha van)
CTRL+WIN+F - Számítógépek keresése a hálózaton
CTRL+SHIFT+ESC - Feladatkezelő az utoljára használt oldallal
WIN+E - Windows Intéző indítása
WIN+R - Futtatás menü
WIN+F - Fájlok és mappák keresése
WIN+PAUSE - Rendszertulajdonságok
WIN+U - Segédprogram-kezelő megnyitása
NUM LOCK lenyomva tartása 5 másodpercig - Állapotjelző hangok

WIN alatt a speciális "Windows-os" billentyűzet (Natural) azon gombját értjük, amelyik a Start menü felhozatalát végzi. Fent csak a programok elindítását végző billentyű kombinációkat soroltuk fel, ha egyéb műveletek elvégzéséhez tartozó billentyűparancsokra vagyunk kíváncsiak, a Windows Súgó > Referencia > Billentyűparancsok fejezetében találunk bővebb információt.

Nos akkor nézzük, hogy tudunk egy programhoz ilyen forróbillentyűt rendelni. Például ha a CTRL+ALT+P lenyomására a Paint programot akarjuk elindítani, kattintsunk a Start > Programok > Kellékek > Paint menüpontjára a jobb oldali egérgombbal és válasszuk a "Tulajdonságok" menüt. A megjelenő ablakban kattintsunk a "Billentyűparancs" mezőre és nyomjuk le a CTRL+ALT+P billentyű kombinációt. A mezőben a billentyűk leütési sorrendjében megjelennek azok nevei. Most kattintsunk az "OK" gombra és nyomjuk le ismét a CTRL+ALT+P gombokat - elindult a Paint program. Ez a módszer magas prioritást élvez, tehát, ha a Paint-hez az F2 funkcióbillentyűt rendeljük hozzá, akkor megszűnik az F2 Windows-beli átnevezési szerepe. Egy meglévő billentyűparancsot úgy lehet törölni, hogy a "Billentyűparancs" mezőben lenyomjuk a DELETE billentyűt.