Windows - Az alapok

Windows Scripting Host 1.rész

forráskód letöltése
Ezzel a résszel útjára bocsátunk egy cikksorozatot a Windows Scripting Host szolgáltatásáról. Célunk a benne rejlő lehetőségeket bemutatva olyan eszközt adni a rendszergazdák és programozók kezébe, amellyel elérhetővé vállnak a Windows 2000 rendszerelemei. Megkönnyítve ezzel a mindennapi hálózati adminisztratív és programozási feladatokat. Jelen részben összefoglaljuk az alapvető tudnivalókat és megírjuk első szkriptünket is. A szkriptek nem előre lefordított kódok, mint például az EXE fájlok, hanem inkább a batch fájlokhoz hasonló interpretált szövegek - szöveg fájlok. Ez annyit jelent, hogy a fájl futtatásakor történik a forráskódnak a processzor által is értelmezhető utasításokra való átalakítása. Ez többnyire lassúbb végrehajtással jár, de cserébe programozási nyelv független kódokat írhatunk. Azt, hogy milyen programozási nyelvet (vagy inkább szkript nyelvet) használhatunk, egyedül az határozza meg, hogy milyen feldolgozó motorral rendelkezünk.
A Windows Scripting Host fogadja az utasításokat, de nem végez feldolgozást, hanem a nyelvezetnek megfelelő feldolgozó egységeknek továbbítja őket. A Windows 2000-hez gyárilag VBScript és JavaScript feldolgozó motort kapunk. Nincs akadálya azonban további - más nyelvet ismerő - modulokat a rendszerhez adni.

Mire használható a WSH?

32 bites Windows környezetben (Windows 95-től elérhető) hozzáférhetünk vele az operációs rendszer objektumaihoz: adminisztrációs és programozási feladatokat is elláthatunk.
Néhány példa a sok közül:
  • Office dokumentumokat írhatunk, olvashatunk.
  • A registry-ben állíthatunk át kulcsokat, újakat hozhatunk létre.
  • Felhasználókat adhatunk a rendszerhez.
  • Hálózati meghajtókat csatlakoztathatunk, távolíthatunk el.
  • Fájlokat hozhatunk létre, módosíthatunk, törölhetünk.
  • Nyomtatókat telepíthetünk.
  • Programokat futtathatunk
  • Parancsikonokat hozhatunk létre.
Lehetőségeink gyakorlatilag végtelenek, ez csak egy kis betekintés, hogy milyen hatásos eszközt kapunk kézbe a WSH segítségével. Ügyesen megírt szkriptek segítségével pillanatok alatt beállíthatunk egy operációs rendszert az adott környezethez igazítva, beleértve a felhasználók hozzáadását, a nyomtatók telepítését, a Kedvencek mappa beállítását, stb. Ezen túlmenően egy szerver komplett konfigurálását is megvalósíthatjuk: beállíthatjuk az IIS-t, hogy kezelje a weboldalainkat, virtuális könyvtárakat hozhatunk létre. Rendszergazdák valószínűleg nagyra értékelik ezeket a lehetőségeket.

A WSH telepítése:

Windows 2000 alatt része az alaprendszernek, nem igényel telepítést.
Windows 98-ban a Windows összetevők között a Windows Scripting Host elemet kell a rendszerhez adni.
Windows 95-ben nem található meg, de letölthető a http://msdn.microsoft.com/scripting weboldalról.

Cikksorozatunkban a két alkalmazható szkriptnyelv közül mi a VBScriptet fogjuk tárgyalni, ezen keresztül mutatjuk be példáinkat. Választásunk oka, hogy Microsoft fejleszti és ezért széleskörű a támogatása a Windows részéről. A VBScript a Visual Basic programozási nyelv egy egyszerűsített változata, alkalmazható Office makró írásra, weblapokon és a WSH-ban is.
Továbbá példáinkban a Windows 2000-ben meglévő objektumokat mutatjuk be, ezért lehetnek olyan szkriptek, amelyek Windows 9x alatt nem futnak.

A szkripteket grafikus és karakteres környezetben egyaránt futtathatjuk. Az előbbiben a WSCRIPT.EXE, az utóbbiban pedig a CSCRIPT.EXE programok használatával.

A programíráshoz használhatunk bármilyen szövegszerkesztőt, egy a lényeg, hogy sima szöveg formátumban mentsünk (tehát ne DOC, RTF formátumokban). Legpraktikusabb talán a Jegyzettömb (Notepad) használata. A másik fontos dolog, hogy a WSH a kiterjesztések alapján dönti el az adott szkriptről, hogy melyik parancsértelmező motornak adja tovább, ezért a VBScriptben megírt fájloknak a VBS, a JavaScriptben megírtaknak pedig a JS kiterjesztést adjuk.

Ennyi bevezető után írjuk meg első Visual Basic szkriptünket:

Legyen a feladat egy a "http://www.softwareonline.hu" URL-re mutató link készítése az asztalon:

Létrehozunk egy WshShell nevű objektumváltozót és WScript.Shell objektumot a futtatási környezet megadásához
set WshShell = WScript.CreateObject("WScript.Shell")
A SpecialFolders objektum a Windows speciális mappáinak elérését teszi lehetővé, nekünk a Desktop = Asztal kell.
strDesktop = WshShell.SpecialFolders("Desktop")
Létrehozunk egy linket ebben a mappában és nevet adunk neki.
set oUrlLink = WshShell.CreateShortcut(strDesktop & "\Windows Software Online.url")
Megadjuk, hogy az URL link melyik weboldalra mutasson.
oUrlLink.TargetPath = "http://www.softwareonline.hu"
Létrehozzuk a linket.
oUrlLink.Save
A sorokat írjuk be a Jegyzettömbbe (Notepad) és mentsük el URL.VBS néven. Az Intézőben kattintsunk rá kétszer és létrejön az asztalon a parancsikon. Kattintsunk rá és az alapértelmezett böngészőt elindítva, megkísérli az oldal letöltését.

VBScript tippek:

A forráskódhoz az aposztróf (') karakter használatával fűzhetünk megjegyzéseket. A futtatás során ezek nem kerülnek feldolgozásra.
set WshShell = WScript.CreateObject("WScript.Shell") ’megjegyzés

Változókhoz objektumokat hozzárendelni a SET parancs használatával tudunk.
SET változónév=objektum formában

A SpecialFolders objektum által elérhető rendszermappák: AllUsersDesktop, AllUsersStartMenu, AllUsersPrograms, AllUsersStartup, Desktop, Favorites, Fonts, MyDocuments, NetHood, PrintHood, Programs, Recent, SendTo, StartMenu, Startup, TemplatesWindows Scripting Host cikksorozat