Windows - A WINS kiszolgáló teljesítményének figyelése, adatbázis replikáció, Burst mód

WINS (Windows Internet Name Service) 3. rész

A Windows Internet Name Service-ről szóló cikksorozatunk folytatásaként a kiszolgálói oldal további ismertetésével foglalkozunk. A WINS kiszolgáló teljesítményének figyelése:

A Windows 2000 Server rendszermonitorával követhetjük nyomon a kiszolgáló teljesítményét. Indítsuk el a Felügyeleti eszközök > Teljesítmény segítségével és kattintsunk a "Rendszermonitor" szolgáltatásra a "Kezelőpultgyökér" alatt. A jobb oldalon megjelenő menüsorban találunk egy szürke színű + jelet. Kattintsunk rá, ezzel lehet beállítani, hogy melyik számláló statisztikáját akarjuk figyelni. A "Teljesítményobjektum" legördülő menüben keressük ki a "WINS-kiszolgáló" objektumot.
A "Számlálók választása listából" felsorolásban a figyelhető események találhatók. Beállíthatjuk mindegyikre a figyelést ("Minden számláló"), ez azonban - tekintettel a sok figyelhető összetevőre - nehezen áttekinthető statisztikát eredményezhet.
A kiszolgáló teljesítményének egyik legfontosabb paramétere, hogy hány regisztrációt és névlekérdezést tudott végrehajtani másodpercenként. Ezek a "Névregisztrációs kérelmek (regisztráció/mp)" és a "Sikeres névlekérdezések (lekérdezés/mp)" használatával érhetők el.

Statikus névhozzárendelések:

Olyan esetekben, amikor nem használható a dinamikus névhozzárendelés, lehetséges kézzel, statikus rekordokat is felvenni az adatbázisba. Tekintettel arra, hogy a legtöbb operációs rendszer képes használni a WINS kiszolgálókat és ezáltal dinamikusan bejegyeztetni magát az adatbázisba a statikus regisztrációra csak nagyon ritkán lehet szükség.
A hozzárendelés elvégzéséhez kattintsunk az "Aktív regisztrációk" elemre, majd a Művelet > Új statikus hozzárendelés menüpontra.
A "Számítógépnév" mező a felvenni kívánt gép NETBIOS neve. Ha létezik a hálózaton NETBIOS hatókör, akkor azt a "NetBIOS-hatókör (választható)" mezőbe kell beírni. Használata nem ajánlott. A "Típus" mezőben választhatjuk ki a NETBIOS névtípust, egy számítógép regisztrációja az "Egyedi" típust jelenti.
"IP-cím" tartalma értelemszerűen a regisztrálandó gép IP címe kell, hogy legyen.
Fontos, hogy a statikus regisztráció soha nem évül el és mindaddig az adatbázisban marad, amíg kézzel ki nem töröljük.

Replikáció:

Adatbiztonsági szempontból egy hálózatba minimum két WINS kiszolgálót szoktak telepíteni. Az egyik üzemkiesése esetén a másik úgy képes működni, hogy az ügyfelek észre sem veszik a problémákat. Egynél több kiszolgáló esetén gondoskodni kell arról, hogy az adatok mindegyiken megtalálhatók legyenek. Erre szolgál a WINS replikáció. Ennek nincs köze a hasonló nevű Active Directory (AD) replikációhoz. Nem szükséges hozzá AD és úgy is működik, ha az egyik kiszolgáló AD tartományvezérlő a másik pedig egyszerűen csak egy munkacsoport tagja.

Kétféle replikáció létezik:

Leküldéses replikáció (PUSH):
Bizonyos feltételek teljesülése után a kiszolgáló "szól" a replikációs partner kiszolgálóknak, hogy replikáció szükséges. A folyamat várólistára kerül, majd a kiszolgáló terheltségének függvényében végrehajtódik.

Lekéréses replikáció (PULL):
Bizonyos időpontokban (vagy idő elteltével) a kiszolgáló lekérdezi más kiszolgálók adatbázisát és frissíti a sajátját.

Bármelyik WINS kiszolgálót beállíthatjuk az egyik vagy másik, vagy mindkét replikációra is.

A replikáció létrehozása:

Először azt kell meghatározni, hogy melyik WINS kiszolgálók vegyenek részt a replikációban. Ehhez kattintsunk a "Replikációs partnerek" sorra és a Művelet > Új replikációs partner menüpontra.

A "Tallózás" gomb segítségével keressük meg azt a WINS kiszolgálót a hálózatban, amelyikkel adatokat akarunk cserélni. Ha a listában nem találjuk, írjuk be a "WINS-kiszolgáló" mezőbe az IP címét. Több partnert is felvehetünk a listába.
Hajtsuk végre minden kiszolgálón a replikációs partnerek felvételét.
Gépenként lehet módosítani a replikáció típusát, alapértelmezésben mindegyik leküldéses és lekérdezéses is egyben.
Ha ezen változtatni kívánunk, kattintsunk kétszer a listában az adott kiszolgálóra (vagy egyszer és utána a Művelet > Tulajdonságok menüre),
a megjelenő ablakban lépjünk a "Speciális" oldalra,
a "Replikációs partner típusa" legördülő menüben válasszuk ki az új típust.
Itt tudjuk egyedileg beállítani a replikáció elindításának feltételeit is ("Kezdés időpontja", "Replikációs időköz", stb.).

A replikáció végrehajtásának alapértelmezett beállítása:

Kattintsunk a "Replikációs partnerek" mappára, utána a Műveletek > Tulajdonságok menüre.
A "Leküldéses replikáció" és a "Lekéréses replikáció" oldalakon állíthatjuk be a végrehajtási feltételeket. Minden újonnan felvett partner esetén automatikusan ezek lesznek érvényben. Ha valamelyik partnernél egyedi feltételeket kívánunk megadni, akkor kell az előző fejezetben leírtak szerint eljárni.

Kézi replikáció:

Nem csak automatikusan, hanem kézzel is elindíthatjuk a replikációt. Ehhez kattintsunk a "Replikációs partnerek" mappára majd a Művelet > Replikáció most menüpontra. A végrehajtás eredményét az eseménynaplóban találjuk meg.

A Burst mód beállításai:

A Burst túlterhelésről sorozatunk első részében szóltunk, most ismétlésként csak annyit, hogy a jelenség akkor áll elő, ha egy kiszolgáló terhelése olyan mértékű, hogy képtelen kiszolgálni a kéréseket. Ilyenkor egy üzenetet küld az ügyfélgépnek, utasítva arra, hogy mennyi ideig várakozzon és tényleges kiszolgálás nem történik feléje. Az ügyfél egy várólistára kerül és ha rá kerül a sor, akkor történik meg a valódi kiszolgálás.
Nézzük milyen beállításokat tudunk alkalmazni:
Kattintsunk a kiszolgáló nevére és a Művelet > Tulajdonságok menüsorra. A "Speciális" beállítások oldalon alapértelmezésben már engedélyezve van a Burst módú adattovábbítás. Állítani azt lehet, hogy a kiszolgáló hány kérés kiszolgálása után indítsa be a Burst mód használatát. Három előre megadott érték és egy egyéni beállítás közül választhatunk. Az előre megadott értékek a következők: "Kevés" - 300 kérés, "Közepes" - 500 kérés, "Sok" - 1000 kérés.


WINS cikksorozat